RECENZIJA Xiaomi Mi 10T Pro: Veliki i snažan smartphone izdržljive baterije s odličnom kamerom i nepobjedivom cijenom

Ovaj smartphone dolazi s većinom opcija koja se danas očekuje od top-modela, a osim opcija, potencijalne vlasnike najviše će privući cijena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2020. / 07:30

Treći ovogodišnji kvartal na tržištu pametnih telefona donio je jednu veliku promjenu na vrhu. Dok je Samsung zauzeo prvo mjesto, a Huawei drugo, na treće mjesto probio se Xiaomi koji je tijekom tog tromjesečnog razdoblja prestigao Apple, isporučivši više pametnih telefona globalno u odnosu na puno razvikaniju američku tvrtku.

Xiaomi je godinama stjecao ugled među ljubiteljima pametnih telefona s manje-više istom formulom - odličnom kombinacijom cijene i kvalitete. Isti princip primijenili su i na nedavno predstavljenom modelu Mi 10T Pro koji nam je stigao u redakciju na recenziju te smo nakon desetak dana prilično impresionirani s ovim pametnim telefonom najviše kategorije.

Veliki ekran

Već na prvi pogled i prvi dodir jasno je kako je riječ o uređaju prilično velikih gabarita koji je namijenjen korisnicima koji razmišljaju o kupovinu uređaja sa što većim ekranom. Dijagonala ekrana iznosi čak 6,67 inča i gledanje videozapisa i fotografija te igranje igara na njemu pravo je uživanje. Odlično iskustvo uživanja u multimediji zaokružuju i prilično glasni stereo zvučnici. Ono što neki zamjeraju ovom uređaju, vezano uz ekran, jest što je riječ o IPS LCD-u, a ne OLED ekranu kakvi su postali uobičajeni na top-modelima, no većina takvih kritičara vjerojatno će brzo promijeniti mišljenje nakon što provede neko vrijeme s telefonom.

Iako, naravno, ne bi imali ništa protiv OLED ekrana, veliki adut ovog Xiaomijevog smartphonea jest frekvencija osvježavanja ekrana od 144 Hz. Velika brojka osvježavanja u praksi znači veliku fluidnost i brzinu i sve ne ekranu zaista “leti”.

U ekranu s gornje lijeve strane u rupici je smještena kamera za selfije koja je prilično nenametljiva i ne smeta toliko prilikom gledanja videa i igranja igara, u čemu, naravno, pomaže i veličina samog ekrana. Telefon je blago zakrivljen na rubovima, što mu daje dašak elegancije, kao i atraktivna stražnja površina koja je, nažalost, magnet za otiske prstiju i prilično je klizava pa se svakako preporučuje korištenje silikonske maske koja se s telefonom isporučuje u kutiji.

Oznaka “5G” sa stražnje strane telefona obavještava kako je riječ o uređaju spremnom za mobilnu mrežu nove generacije i brzo surfanje, no nažalost 5G ipak nismo koristili tijekom testiranja. Najdominantniji dio telefona jest veliko izbočenje na stražnjem dijelu ekrana u koji su smještene kamere i bljeskalica koje zaista prilično strše izvan kućišta.

Brzina

Xiaomijev novi top-model dolazi s posljednjom generacijom Qualcommova čipseta, Snapdragonom 865, a dostupan je u verzijama sa 6 i 8 GB RAM-a te 128 i 256 GB memorije za pohranu podataka. Svi koji razmišljaju o kupovini ovog uređaja trebaju imati na pameti da Mi 10T Pro ne dolazi s utorom za memorijske kartice tako da će količina prostora biti ograničena samo na memoriju na telefonu pa se svakako preporučuje odabir modela s većom količinom skladišnog prostora, ako to dopuštaju financije naravno.

Zahvaljujući kombinaciji posljednjeg Snapdragona, kao i spomenutog ekrana s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz, sve što radite na telefonu je nevjerojatno brzo. Bez obzira na to igrate li neku hardverski zahtjevnu igru ili samo surfate internetom i skrolate internetskim stranicama, nema nikakvog trzanja ili usporavanja tako da, kada je brzina u pitanju, Xiaomiju ide maksimalna ocjena.

Telefon se može otključati otiskom prsta putem senzora koji je postavljen s desne bočne strane uređaja i integriran je u glavnu tipku za uključivanje i isključivanje te putem prepoznavanja lica. Obje su metode brze, no u praksi nam se opcija otključavanja pogledom pokazala praktičnijom i boljom.

Kamerman naprednih mogućnosti

Kako već spomenuli, Xiaomi se na ovom modelu nije sramio istaknuti kamere kao jedan od svojih najjačih aduta. U povelikoj izbočini s gornje lijeve strane telefona smjestile su se tri kamere i bljeskalica. Rezolucija glavne kamere iznosi čak 108 MP te se pokazala vrhunskim fotografskim alatom koji neće iznevjeriti niti u uvjetima slabijeg osvjetljenja i noćnim uvjetima. Pri fotografiranju dostupne su brojne opcije s kojima će slike izgledati još bolje i atraktivnije - naravno, umjetna inteligencija pri snimanju je neizbježna, dok su fotografije snimljene s opcijom HDR-a atraktivne, no ponekad uz blago prenaglašene boje. S kamerom je moguće zumirati čak 30x, no kako je riječ o digitalnom zumu, što je zum veći, tako i pada i kvaliteta snimljenih fotografija.

Treba naglasiti da telefon nema telefoto kameru, već 5 MP makro i 13 MP ultraširoku kameru s kojom se također mogu snimiti odlične fotografije, pogotovo po danu, dok u noćnim uvjetima kvaliteta fotografija prilično opada. Isto se može reći i za makro kameru na koju ne treba previše računati za snimanje fotografija u uvjetima slabije vidljivosti, no fotografije snimljene iz blizine po sunčanom danu prilično su detaljne.

Portretne fotografije moguće je snimati i sa stražnjom i s prednjom kamerom, a zanimljivo je da je podržano i snimanje 8K videozapisa što trenutačno nije opcija koja će privući korisnike. Većina će se odlučiti za snimanje videa u 1080p ili 4K rezoluciji, a moguće je snimanje pri 60 fps. Kvaliteta videa, koji ima i stabilizaciju slike, također je odlična.

Baterija i punjenje

Osim kamere i snažnog hardvera, još jedan jaki adut modela Mi 10T Pro su - baterija i brzo punjenje. Veličinu ekrana i velike dimenzije telefona prati i kapacitet baterije koji iznosi čak 5000 mAh te se baterija pokazala kao snažna i izdržljiva. Čak i oni napredni korisnici koji rijetko ispuštaju telefon iz ruku ne bi trebali brinuti da će im baterija iscuriti do kraja dana, dok će za one umjerenije korisnike baterija izdržati i duže.

Za slučaj da se kapacitet baterije približi crvenom, ni u tom slučaju ne treba strahovati jer putem brzog punjača koji se isporučuje u pakiranju potrebno je samo oko sat vremena, odnosno koju minutu više do 100 posto napunjenosti baterije. Dok brzina punjenja svakako zaslužuje palac gore, isto se ne može reći i za bežično punjenje koje - nije podržano.

Osim bežičnog punjenja dijelu korisnika također moglo nedostajati jest 3,5 mm izlaz za slušalice, no on je ionako postao rijetkost na pametnim telefonima te su se korisnici već navikli ili na korištenje bežičnih slušalica ili na povezivanje klasičnih slušalica putem posebnog dodatka - koji se s ovim telefonom isporučuje, što je pohvalno.

Puno jeftiniji od konkurentskih flagshipa

Ono što smo na početku spomenuli za sve Xiaomijeve telefone, vrijedi, dakle, i za ovaj uređaj koji po zaista pristupačnoj cijeni za jedan flagship, nudi brojne napredne opcije - od kamere rezolucije 108 MP, posljednje generacije Snapdragona, podrške za 5G i fantastične baterije koja podržava brzo punjenje.
Kada se sve to upakira u cijenu koja je nešto veća od 4 tisuće kuna i usporedi s drugim i puno poznatijim i razvikanijim flagship telefona čija je cijena nekada veća i od 10 tisuća kuna, jasno je zašto bi Mi 10T Pro mnogima mogao biti u najužem izboru prilikom odabira novog modela smartphonea.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti