SAD planira utrostručiti baterijske kapacitete do 2025. godine

Dobavljači električne energije u SAD-u mogli bi u iduće tri godine utrostručiti baterijske kapacitete, sudeći po planiranim novim projektima i po povećanju solarnih i kapaciteta energije vjetra, procjenjuje ministarstvo energetike.

Hina | 09.12.2022. / 12:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inženjerske tvrtke i vlasnici elektrana izvijestili su da planiraju povećati baterijske kapacitete za pohranu energije sa 7,8 gigavata (GW) u listopadu ove godine na 30 gigavata do kraja 2025., prema EIA-inom preliminarnom mjesečnom inventaru električnih generatora.

Slika nije dostupna Hyundai dogovorio suradnju s američkim proizvođačem baterija kako bi iskoristio porezne olakšice

Do kraja godine kapaciteti bi trebali dosegnuti 9,1 gigavat i biti udvostručeni do kraja 2023, na 19 gigavata.

U 2024. trebali bi dosegnuti 2024. gigavata.

Slično kao i solarna energija, i veći kapaciteti baterijske pohrane promijenit će američki portfelj za proizvodnju električne energije jer će pohranom energije za naknadnu upotrebu podići razinu stabilnosti izvora poput vjetra i Sunca, ističe ministarstvo.

Više od tri četvrtine dodatnih baterijskih kapaciteta, ukupno 20,8 gigavata, planira se u Teksasu i Kaliforniji, koji imaju veće kapacitete za proizvodnju struje iz energije Sunca i vjetra dodaje EIA.

Teksas bi do 2025. trebao povećati baterijske kapacitete za 7,9 gigavata. Trenutno prednjači kapacitetima za proizvodnju struje iz energije vjetra, od 37,2 gigavata, koji bi u iduće tri godine trebali biti povećani za 5,3 gigavata.

Slika nije dostupna Toyota ulaže 5,3 milijarde dolara u proizvodnju baterija

Kalifornija bi do 2025. trebala povećati baterijske kapacitete za 7,6 gigavata. Trenutno ima najveće kapacitete za proizvodnju struje iz energije Sunca, od 16,8 gigavata. Do 2025. trebali bi biti povećani za 7,7 gigavata.

Američkoj elektroenergetskoj mreži dostupni su sve veći baterijski kapaciteti, a sve su veći i kapaciteti pojedinačnih projekata za baterijsku pohranu, konstatira ministarstvo, dodavši da bi do 2025. trebala biti realizirana više od 23 velika projekta, kapaciteta od 250 i 650 MW. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti