Hyundai dogovorio suradnju s američkim proizvođačem baterija kako bi iskoristio porezne olakšice

Hyundai razmatra montažu električnih vozila u postojećim tvornicama u SAD-u kako bi se kvalificirao za porezne olakšice.

Hina | 29.11.2022. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Južnokorejska automobilska grupa Hyundai Motor objavila je da je s američkim proizvođačem SK On-om dogovorila opskrbu baterijama za električne automobile kako bi iskoristili nove američke porezne poticaje.

Partnerstvo je sklopljeno nakon što jer SAD u kolovozu usvojio zakon koji predviđa porezne olakšice za električna vozila ako njihovi proizvođači određeni postotak važnih minerala za baterije nabavljaju u SAD-u ili njegovim partnerima, sa sklopljenim ugovorom o slobodnoj trgovini.

Slika nije dostupna Hyundaijevi planovi uključuju mali gradski električni automobil cijene oko 20 tisuća eura

SK On-ov odjel za baterije SK Innovation Ltd. navodi da će od 2025., prema uvjetima memoranduma o razumijevanju, isporučivati baterije u Hyundaijeve tvornice automobila u SAD-u.

Partnerstvo će dvjema tvrtkama omogućiti da ispune uvjete za porezne olakšice u SAD-u, predviđene zakonom o smanjenju inflacije, stoji u priopćenju.

Od iduće godine automobili s najmanje 40 posto vrijednosti ključnih minerala za baterije nabavljenih u SAD-u ili u američkom partneru 'nosit' će poreznu olakšicu u visini do 7.500 dolara po vozilu. U 2027. udio će porasti na 80 posto.

UWB digitalni ključ Hyundai i Samsung razvijaju nove mogućnosti korištenja digitalnog ključa za automobile

Budući da će porezne olakšice biti odobrene samo za električna vozila sklopljena u SAD-u, Hyundai Motor i njegova podružnica Kia, kao i veliki europski proizvođači automobila, zasada ne ispunjavaju uvjete za subvencije.

Južnokorejsko ministarstvo trgovine priopćilo je u utorak da Hyundai Motor razmatra montažu električnih vozila u postojećim tvornicama u SAD-u kako bi se kvalificirao za porezne olakšice.

U listopadu grupa je počela graditi novu tvornicu električnih vozila i baterija u Georgiji, godišnjeg kapaciteta od 300 tisuća vozila. Komercijalna proizvodnja trebala bi krenuti u prvoj polovini 2025.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti