Što mislite o ovoj ideji? Toyota predstavila romobil na 3 kotača koji je prvenstveno namijenjen starijima osobama

Njegova maksimalna brzina manja je od 10 km/h, dok mu cijena iznosi visokih oko 3100 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2021. / 10:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina električni romobili zauzeli su pločnike gradova diljem svijeta. Sve su popularniji i u Hrvatskoj, iako ne i među pješacima koji ih dijelom kritiziraju zbog načina i brzine vožnje po pločnicima. Toyotin C+ Walk T potpuno je drukčija vrsta romobila koja nije niti namijenjena korisnicima koji svakodnevno zuje gradovima, već prvenstveno osobama koje se otežano kreću, dakle ponajviše starijim osobama.

Električni romobil (Foto: Getty Images) Oslo uveo neobičnu odredbu vezanu za električne romobile, ali s dobrim razlogom

Pri tome iz Toyote ne ciljaju samo na umirovljenike, već i na starije radno stanovništvo, odnosno i na mlađe zaposlenike koji imaj problema s kretanjem. C+ Walk T tako vide i kao romobil koji će zaposlenicima pomoći u kretanju velikim postrojenjima poput skladišta, tvornica, zrakoplovnih terminala i slično.

Naravno, s obzirom na to da je romobil namijenjen starijim osobama, s njim neće biti jurnjave. Brzina iznosi manje od 10 km/h, a može se ograničiti i na samo na 1,6 km/h. Pored ograničenja brzine, još jedna važna sigurnosna opcija jest i sustav za izbjegavanje prepreka. U slučaju da se na putu pojavi neka prepreka, oglasit će se zvučni signal, dok će se u slučaju neminovog udara, vozilo usporiti ili se zaustaviti. S jednim punjenjem baterije može proći nešto manje od 14 km, a za nastavak vožnje/kretanja trebat će pričekati oko dva sata, koliko je potrebno da se baterija napuni do punog kapaciteta.

Električni romobil, ilustracija Glas upozorava: Unatoč najavama električni romobili još uvijek ne postoje u hrvatskim zakonima

Vozilo je dostupno na japanskom tržištu od početka ovog mjeseca, uz cijenu od oko 3100 dolara, što bi mogla biti otegotna okolnost za sve kojima je ovakav tip prijevoznog sredstva zanimljiv.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti