Stručnjaci upozoravaju: Razgovaramo o opasnostima na internetu, a već bismo trebali pričati o umjetnoj inteligenciji

Djeca koriste internet preko raznih uređaja poput mobitela, tableta, računala, pametnih televizija i sl., stoga ih treba u ranijoj dobi upozoravati na moguće opasnosti.

Hina | 07.02.2023. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Učenici moraju od rane dobi učiti o opasnostima koje vrebaju na internetu, što je izrazito važno u doba ubrzanog razvoja tehnologije, dok roditelji moraju komunicirati s djecom o aplikacijama koje koriste, istaknuto je u utorak na raspravi u povodu Dana sigurnijeg interneta.

Na Dan sigurnijeg interneta glavna tema su djeca, mladi, način na koji koriste internet i zaštita od opasnosti s mreže, a Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) tim je povodom predstavila učenicima Osnove škole Rapska novu redizajniranu brošuru "Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja".

Dan sigurnijeg interneta u OŠ Središće Kako zaštititi djecu na internetu? Otvorenim razgovorom, pokazivanjem interesa i "bakinim pravilom"

Učenici su upoznati kako na siguran način koristiti prednosti interneta, kako prepoznati lažne profile na društvenim mrežama i nesigurne izvore, te što znače pojmovi kao što su kibernetička higijena, cyber napadi ili „phishing“.

Ove je godine obilježena dvadeseta obljetnica Dana sigurnijeg interneta, a internet je u Hrvatskoj prisutan gotovo trideset godina, što pokazuje da se na vrijeme počelo raditi na zaštiti djece, kaže rukovoditelj odjela zaštite korisnika u HAKOM-u Andro Marčev.

Djeca koriste internet preko raznih uređaja poput mobitela, tableta, računala, pametnih televizija i sl., stoga ih treba u ranijoj dobi upozoravati na moguće opasnosti, rekao je.

Marčev upozorava da, dok se s učenicima razgovara o korištenju interneta, već se razvija umjetna inteligencija. Moramo se pripremiti na to, inače ćemo doživjeti gore opasnosti nego što ih imamo danas, dodao je.

HAKOM preporuča postavljanje roditeljske zaštite

S druge strane, roditeljima su na raspolaganju različiti alati kojima mogu kontrolirati što djeca rade na internetu i ograničiti im vrijeme njegova korištenja.

Slika nije dostupna Savjeti za bolju privatnost na internetu: Facebook i Instagram vas neće zaštititi, to morate napraviti sami

HAKOM preporuča operatorima da omoguće postavljanje roditeljske zaštite kako bi roditelji mogli jednostavno administrirati mogućnost korištenja usluga i izbjeći povećane račune, istaknuo je Marčev.

No, elementi nadzora nisu cjelovito rješenje jer nitko ne voli biti nadziran, pa ni djeca, upozorava Marina Dimić Vugec iz Carneta.

Umjesto nadziranja treba razgovarati o tome što koriste od aplikacija i na taj način izgraditi povjerenje. Vjerujem da smo zbog vanjskih utjecaja sve više ovisni o digitalnoj tehnologiji i komunikaciji preko interneta, ali isto smo tako izloženi napadima i iskorištavanjima, kazala je.

Zbog ubrzanog razvoja tehnologije, slične će teme dobiti više prostora u školama.

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Iskoristite priliku i naučite kako biti sigurniji na internetu uz "Potragu za sigurnijim internetom"

Umjetna je inteligencija već u pogonu, ona se može koristi u loše i dobre svrhe. Vjerujem da ćemo je moći iskoristiti za našu zaštitu i bolju identifikaciju napadača, rekla je Dimić Vugec.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti