NASA i američki predsjednik Joe Biden svijetu predstavili najdublju fotografiju svemira ikad snimljenu

Svijetu je prikazana slika svemira najviše rezolucije u infracrvenom spektru dosad viđena, koja je snimljena NASA-inim najnovijim svemirskim teleskopom James Webb. Riječ je ujedno o najdubljoj fotografiji svemira dosad snimljenoj.

Branimir Vorša | 12.07.2022. / 00:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvu fotografiju NASA-inog najnovijeg svemirskog teleskopa James Webb predstavio je američki predsjednik Joe Biden u posebnom live streamu, tijekom brifinga u Bijeloj kući.

Danas je povijesni dan, rekao je u svojem govoru na početku američki predsjednik Joe BIden.

Ove će slike pokazati da ništa nije iznad američkih mogućnosti, poručio je Biden.

Slika nije dostupna Spektakularna fotka s novog svemirskog teleskopa uvod u povijesne snimke: "Ono što sam vidjela dirnulo me, kao znanstvenicu i kao ljudsko biće"

NASA-in šef Bill Nelson pojasnio je američkom predsjedniku što zapravo predstalvjena prva slika s teleskopa James Webb predstavlja. Zamislite zrno pijeska. Zapravo vidite jedan vrlo mali dio svemira, rekao je Nelson.

Prikazana slika jata galaksija SMACS 0723 prepuna je detalja. Tisuće galaksija, uključujući najslabije objekte ikada opažene u infracrvenom zračenju, prvi put su se pojavile su se u Webbovom vidokrugu.

Svijetlo koje vidite iz jedne od tih svijetlih točkica, staro je 13 milijardi godina,naglasio je Nelson. Dodao je da će Webb gledati još i dublje (dalje) u prošlost.

S ovim teleskopom moći ćemo dati odgovore na pitanja za koja još ne znamo niti da postoje, istaknuo je na kraju Nelson te spomenuo i doprinos drugih međunarodnih institucija koje su surađivale s NASA-om na projektu James Webb svemirskog teleskopa.

NASA planira u utorak predstaviti prvu seriju fotografija teleskopa James Webb u puno više detalja. Puno predstavljanje će započeti u 16:30 sati po hrvatskom vremenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti