TikTok usred pravne bitke s SAD-om ostao bez šefa

Iako iz tvrtke odlazi nakon samo tri mjeseca i u prilično škakljivom trenutku, njegova odluka nije iznenadila nikoga u tvrtki.

Martina Čizmić | 27.08.2020. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

TikTok je ostao bez šefa usred pravne bitke s američkom administracijom o zabrani korištenja te aplikacije u SAD-u. CEO Kevin Mayer podnio je ostavku na tu poziciju samo tri mjeseca od dolaska i u trenutku kad se cijela tvrtka nalazi u neugodnoj i veoma nesigurnoj situaciji.

Podsjetimo, Mayer je u TikTok došao prije tri mjeseca s mjesta izvršnog direktora za streaming u Walt Disneyu. Tada je najavljivao velike planove za TikTok, pogotovo u SAD-u.

No stvari su se u međuvremenu promijenile. Američka administracija, na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom, sve je više stezala omču oko TikTokova vrata. Prvo je zabranila instalaciju te aplikacije na službenim mobilnim uređajima, a nakon toga Trump je povukao još drastičniji potez i najavio potpunu zabranu TikToka u SAD-u. Prema trenutačnoj situaciji, TikTok bi mogao nastaviti funkcionirati na američkom tlu jedino ako ByteDance, vlasnik TikToka, proda svoju američku podružnicu.

Proteklih tjedana, kako se političko okružje znatno promijenilo, razmislio sam o tome kakve će to promjene zahtijevati u korporativnoj strukturi i što to točno znači za globalnu ulogu koju sam trebao igrati, napisao je Mayer u pismu zaposlenicima.

Uzevši sve to u obzir i dok čekamo da se stvari brzo razriješe, teškog srca obavještavam vas da sam odlučio napustiti kompaniju, stoji u pismu.

Iako u TikToku nisu pretjerano željeli komentirati Mayerovu odluku, ipak su objavili kako će ga privremeno zamijeniti glavna menadžerica za SAD, Vanessa Pappas.

Kako piše Reuters, Mayerov odlazak ne predstavlja veliko iznenađenje za zaposlenike TikToka jer od svog dolaska nije imao važniju ulogu u donošenju ključnih odluka. A s obzirom na to da američka administracija pritišće ByteDance da proda američki dio TikToka, Mayer bi vjerojatno u bliskoj budućnosti i izgubio ulogu koju je tek dobio.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti