U Appleu su promijenili mišljenje i ponovno pokreću projekt razvoja najjeftinijeg telefona

iPhone SE 4 bit će baziran na modelu iPhone 14, što znači da će imati 6,1-inčni ekran, a očekujemo i odličan hardver.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2023. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O novoj generaciji Appleova najjeftinijeg telefona do sada smo čuli brojne glasine - već smo znali kako će izgledati, koliku će dijagonalu ekrana imati i kakav će hardver imati, no onda je mrežom odjeknula vijest kako će Cook i ekipa odustati od razvoja tog telefona. Pri tome treba naglasiti kako sve te informacije koje su objavljivane proteklih godinu dana nisu došle iz Applea, već analitičara s odličnim izvorima unutar tvrtke.

Slika nije dostupna Zbog male potražnje za novim iPhoneom, Apple smanjuje narudžbe od dobavljača

Od istih analitičara sada dolaze nove glasine prema kojima je kompanija promijenila mišljenje i ponovno su nastavili s projektom razvoja iPhonea SE 4. Prema tim informacijama, dijagonala ekrana iznosit će 6,1 inč te bi sam telefon trebao biti “manja modifikacija” modela iPhone 14. Zanimljivo, novi SE trebao bi imati OLED ekran, što do sada nismo viđali na Appleovim jeftinijim telefonima te 5G modem.

Prijašnje informacije govorile su kako je Apple upravo zbog modema otkazao ovaj telefon jer su htjeli razviti vlastiti 5G modem koji bi, umjesto Qualcommova, koristili u tom telefonu, no u tome nisu uspjeli. Čini se kako su sada ipak riješili taj problem jer, kako tvrdi poznati analitičar Ming-Chi Kuo, iPhone SE 4 ipak će koristiti Appleov 5G modem.

Plan kompanije je usavršiti modem na jeftinijem iPhoneu, a onda kroz jednu-dvije generacije (Kuo spominje da je prvo potrebno riješiti određene tehničke izazove) taj bi modem koristili u top-modelima svojih pametnih telefona. Također, Apple ga planira koristiti i u svojim drugim uređajima poput satova i iPadova.

iPhone XR (Foto: AFP) Niža cijena i snažan hardver: Ovaj iPhone mogao bi biti veliki prodajni hit

Ono što nije poznato jest hoće li nova generacija SE-a napokon dobiti neke od opcija koje nisu implementirane na prijašnjim generacijama poput FaceID-a, dvostruke kamere sa snimanjem u noćnom modu itd. Početak njegove proizvodnje očekujemo početkom sljedeće godine, a onda bi kasnije tijekom 2024. počela njegova prodaja.

Izvor: MacRumors

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti