Velika najava iz Kine: Cjepivo protiv koronavirusa bit će javno dostupno do kraja 2020. godine, poznata i njegova cijena

Kinesko cjepivo protiv novog koronavirusa bit će javno dostupno do kraja tekuće godine, izvijestio je njegov proizvođač Sinopharm. Njegova cijena, obećali su, neće biti previsoka.

Branimir Vorša | 18.08.2020. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Sinopharma Liu Jingzhen rekao je za lokalne kineske medije da je cjepivo koje razvija njegova farmaceutska tvrtka ušlo u treću i konačnu fazu testiranja, tijekom koje se testira uspješnost i sigurnost cjepiva na velikoj grupi ljudi koji su oboljeli od COVID-19.

Sinopharmovo cjepivo najvjerojatnije će biti pušteno u prodaju do kraja prosinca, istaknuo je Liu. Slučajno ili ne, taj se period podudara i s obljetnicom kad je Kina službeno objavila izbijanje pandemije u provinciji Wuhan, koji je ujedno i epicentar pandemije koja je u međuvremenu preplavila čitav svijet.

Kako bi se osoba imunizirala, bit će potrebno primiti dva cjepiva. Liu kao dobru vijest napominje da cjepivo neće previše koštati.

Njegova cijena neće biti previsoka. Za dva cijepljenja očekuje se da će koštati oko 144 dolara, pojasnio je.

Najava Sinopharma stiže nedugo nakon što je Kina patentirala svoje prvo cjepivo protiv novog koronavirusa, nazvano Ad5-nCoV. To cjepivo razvila je druga kineska kompanija, CanSino Biologics, i ono će ući u fazu kliničkih testiranja u Saudijskoj Arabiji i Meksiku.

CanSino se nada da će konačnu fazu testiranja početi i u Brazilu, Čileu i Rusiji.

Slika nije dostupna Putin objavio: Registrirali smo prvo cjepivo u svijetu protiv novog koronavirusa. I moja ga je kći uspješno testirala!

Slika nije dostupna Putin u problemima: Ruski liječnici sumnjaju u učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa i ne žele se cijepiti

Podsjetimo, Rusija je proteklog tjedna postala prva država u svijetu s registriranim cjepivom protiv novog koronavirusa. Cjepivo su nazvali Sputnik V, a ruskoj javnosti bit će dostupno početkom siječnja. Ostatak svijeta kritizirao je razvoj ruskog cjepiva, a njegovu sigurnost i učinkovitost stavio pod upitnik zbog nedostatka informacija i kliničkih testiranja.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti