Znanstvenici osmislili kako testirati zgrušavanje krvi pomoću samo jedne kapi i pametnog telefona

Ono što je važno istaknuti je da su znanstvenici osmislili sustav koji je moguće koristiti gotovo bilo gdje, a koji je jednako precizan kao laboratorijski.

Martina Čizmić | 12.02.2022. / 11:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Milijuni ljudi diljem svijeta imaju problema sa zgrušavnjem krvi. Neki zbog prebrzog zgrušavnja moraju uzimati lijekove koji razrjeđuju krv, kako bi se smanjila mogućnost nastanka ugrušaka i potencijalnog nastanka tromboze ili moždanog udara. Drugi pak, zbog sporog zgrušavanja, uzimaju lijekove kako ne bi slučajno iskrvarili zbog male posjekotine ili ozljede.

No, kako bi točno znali koliko lijeka uzimati, pacijenti moraju često ići na testiranja. Ona pak mnogima, zbog njihovih drugih bolesti ili pak financijskih razloga baš i nisu često dostupna.

Zato je grupa znanstvenika sa Sveučilišta Washington razvila jednostavno i jeftino rješenje za testiranje zgrušavanja krvi koje je moguće napraviti kod kuće, a potrebno je tek imati pametni telefon s kamerom i malu plastičnu posudicu.

Za testiranje pomoću njihovog "kućnog" sustava, dovoljno je kapnuti jednu kap krvi u plastičnu posudicu i staviti ju na držač koji će ju držati iznad kamere pametnog telefona. U posudicu se potom dodaje kemikalija za testiranje zgrušavanja krvi i malene čestice bakra. Kako bi testiranje započelo, dovoljno je uključiti vibracije na mobilnom telefonu. One miješaju kemikalije, krv i čestice bakra, a kamera detektira kretanje čestica. Kad se kretanje čestica uspori, znak je da se krv počela zgrušavati.

Ono što je važno istaknuti je da su znanstvenici osmislili sustav koji je moguće koristiti gotovo bilo gdje, a koji je jednako precizan kao laboratorijski.

Kako bi dokazali da njihov sustav radi, testirali su krevnu plazmu 140 pacijenata iz Sveučilišnog medicinskog centra u Washingtonu. Također su testirali i plazmu 79 pacijenata za koje su znali da imaju poteškoće sa zgrušavanjem krvi. I u jednom i u drugom slučaju dobili su rezultate koji su veoma slični onima koje bi dobili u laboratoriju.

Neka davno, liječnici su morali ručno tresti epruvete s krvlju kako bi izmjerili koliko je potrebno za njeno zgrušavanje. To znači da vam treba veća količina krvi, odnosno da nije zgodno za obavljanje u kućnim uvjetima, istaknuo je jedan od autora istraživanja, Shyam Gollakota. Ono što smo dokazali je da vibracije na pametnom telefonu mogu napraviti to isto, ali im je potrebna tek jedna kap krvi.

Iako je njihov sustav za testiranje još uvijek u fazi dokazivanja, pokazali su da je moguće pojednostaviti testiranje koje se inače obavljalo samo u laboratorijima.

Gotovo svaki pametni telefon u proteklih deset godina ima vibracijski motor i kameru. To znači da gotovo svatko tko ima pametni telefon može koristiti ovaj sustav. Sve što trebate je jednostavan plastični dodatak. Nema nikakve dodatne elektronike. To ga čini jeftinim i dostupnim milijunima ljudi, čak i kad su njihovi resursi ograničeni, pojasnio je Gollakota.

Gollakota i njegov tim javno su objavili algoritam koji su koristili za izračunavanje vremena potrebnog za zgrušavanje krvi, a trenutno istražuju potencijalnu komercijalizaciju ovakvog načina testiranja. 

Izvor: University of Washington

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti