Galerija

Brojni trgovci, kako na internetu tako i u svojim trgovinama, već nude zanimljive popust u sklopu tzv. "Crnog petka" odnosno "Black Friday" kako je poznat u SAD-u. Posebne ponude, niske cijene i kratkotrajna ponuda ponukat će mnoge da se odluče na kupovinu, pogotovo ako ju mogu obaviti iz udobnosti vlastitog doma. 

Prema nekim podacima, prošle je godine 70 posto korisnika interneta obavljalo kupnju online. Najčešće se kupovala odjeća i obuća te naručivala isporuka hrane i namještaja. 

No, prilikom kupovine na internetu treba biti oprezan i dobro provjeriti ponudu, kao i prodavatelja kako bi se izbjegle prijevare. 

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda, Hrvatska udruga banaka i njezine članice upozorili su  korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu, ali ih istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupovina može se provjeriti na stranici ScamAdviser. 

Kako bi građani bili sigurni prilikom online kupovine, nužno je da se informiraju o odgovornom korištenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara, ističu iz Hrvatske udruge banaka te su za sve kupce pripremili 10 savjeta za sigurnu kupovinu internetom. 

KUPUJTE OD POUZDANIH IZVORA - Koristite marke i trgovine koje su vam poznate.

PROVJERAVAJTE KAKO SU OCIJENJENI PRODAVATELJI - Posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.

PROVJERITE JE LI PRIJENOS PODATAKA PRIKLADNO ZAŠTIĆEN - Prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.

KAD KUPUJETE ONLINE/PUTEM INTERNETA PROVJERITE WEB ADRESU - Nikada ne koristite veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

PROVJERAVAJTE PONAVLJAJUĆA/ TRAJNA PLAĆANJA - Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

NE ŠALJITE NOVCE NEPOZNATIMA - Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ukoliko je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu.

NE ŠALJITE PODATKE O KARTICI PUTEM ELEKTRONIČKE POŠTE ILI DRUGIM KOMUNIKACIJSKIM SERVISIMA - Nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte. Nikada ne šaljite jednokratne zaporke SMS-om, Messenger-om, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.

PROVJERITE SIGURNOST PLAĆANJA NA INTERNETSKOJ STRANICI - online kupnju obavljajte samo na internetskim stranicama koje koriste pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).

SAČUVAJTE SVE DOKUMENTE VEZANE ZA VAŠE ONLINE KUPOVINE - Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

PRIJE PLAĆANJA RAZMISLITE DVAPUT - Provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Također, kupci bi trebali imati na umu da i kad obave kupovinu te proizvod stigne na njihovu adresu, još uvijek se imaju pravo predomisliti. 

Ako prilikom utvrđivanja obilježja i funkcionalnosti proizvoda potrošač utvrdi da taj proizvod ne odgovora njegovim ili njezinim potrebama, može bez navođena razloga iskoristiti svoje pravo na jednostran raskid u roku od 14 dana, a neke internetske trgovine nude i mogućnost besplatnog povrata proizvoda puno dulje. 

Stoga, prije nego što krenete u kupovinu, dobro provjerite je li ta ponuda baš najbolji izbor, čak i ako se čini najpovoljnijom na internetu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju