4 stvari koje morate znati o zapošljavanju

Trenutno smo u fazi tehnološkog i društvenog razvoja s naglaskom sve veće transparentnosti informacija.

Zimo Zimo Vladimir Benić | 22.04.2015. / 14:27

4 stvari koje morate znati o zapošljavanju

Trenutno smo u fazi tehnološkog i društvenog razvoja s naglaskom sve veće transparentnosti informacija.

Već danas kompanije pri odabiru zaposlenika pregledavaju njihove LinkedIN, Facebook i Twitter profile, traže informacije i interakcije kandidata ne bi li pobliže razumjeli njihove stavove, interese, itd. Danas puno više znamo o samom kandidatu u usporedbi prije 10 godina. Također više stvari pokušavamo saznati posredno, nego izravno od kandidata.

Smatram kako će se 4 bitne stvari dogoditi u budućnosti na tržištu rada koje će definirati trendove u HR procesima:

  1. Sve manje raspoloživih radnih mjesta. Ovo je i sada već izvjesno, a nastavit će se iz barem 3 razloga: još puno poduzeća i institucija tek treba provesti racionalizaciju poslovanja;  centralizacija funkcija unutar većih sustava - poduzeća će s vremenom gubiti određene funkcije (odjele) koji će se smanjivati i/ili seliti u zemlje vlasnika kompanije; utjecaj tehnologije, automatizacije, naprednija računala, također će doprinijeti ovom trendu.
  2. Sve veća konkurentnost na tržištu znanja i rada. Raste znanje kandidata, stupanj obrazovanja, ali i očekivanje kako kandidati trebaju znati više. Na ovo će sve više utjecati kompleksnost poslovnih modela, tehnologija, znanje dostupno svima i svugdje, ali i smjena generacija. Povećat će se kvaliteta i kvantiteta kandidata za posao.
  3. Plaća radnika po učinku, a ne po vremenu provedenom na poslu. Trenutni bonus modeli za većinu zaposlenika su neefikasan mehanizam upravljanja učinkom. Pitanje je vremena kada ćete plaću dobiti kao rezultat određenih projekata tog mjeseca i ostvarenih rezultata. Sigurno će postojati i prijelazni dio naglašenije podjele plaće na fiksni dio i varijabilni dio ovisan o učinku. Ovo naravno već postoji za većinu prodajnih pozicija – ali u blažem obliku.
  4. Sve veća količina podataka i veća transparentnost podataka. Možda ćemo u budućnosti znati puno više jedni o drugima i s puno više detalja – koje ste sve projekte radili na poslu, s kakvim uspjehom, koje su vaše vještine. Za sve što radite postojat će ocjene i potvrda brojnih suradnika o tome kakav je vaš stil rada, komunikacije, koliko ste brzi, produktivni, itd. To će definirati vašu karijeru, plaću i status.

Ova 4 trenda uvjetovat će i nove modele procjene zaposlenika. Tražit će se načini kako pametnije procjenjivati zaposlenike. Ako danas smatrate kako ste zatrpani prijavama, to će se multiplicirati u budućnosti. Smatramo kako će online testiranje postati standard u procjeni zaposlenika – svima kandidatima ćemo dati priliku pokazati znanje i razumijevanje posla – ključan faktor za procjenu budućeg uspjeha zaposlenika. Efikasnost online testiranja omogućiti će poduzećima kvalitetniju i temeljitiju analizu kandidata te dužu pripremu primjerice za razgovore za posao.

Vrijeme i resursi kod procjene kandidata usmjeravat će se na aktivnosti koje stvaraju veću vrijednost poduzeću.  Uspjeh procesa zapošljavanja također će biti mjeren prema učinku i puno veća odgovornost bit će stavljena na odjel ljudskih resursa. Suprotno nekim naznakama kako će odjeli ljudskih resursa biti izbrisani ili smanjeni, vidimo značajniji razvoj i sve veću odgovornost upravo u tim odjelima.

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti