Kvantna fizika nije više rezervirana samo za znanstvenike i znanstvene geekove. Zahvaljujući razvoju različitih pametnih uređaja i elektronike, inženjeri i znanstvenici sve češće posežu za kvantnom fizikom kako bi napravili korak naprijed u razvoju tehnologije.

Kvantna je fizika u procesu otključavanja nove generacije nevjerojatne tehnologije. Promijenit će kibernetičku sigurnost, materijalnu znanost, istraživanje umjetne inteligencije i meteorologiju, smatra istraživač iz ruskog Kvantnog centra Aleksej Fedorov, prenosi Business Insider.

Upravo se u Rusiji ovih dana održala zanimljiva konferencija o kvantnoj tehnologiji na kojoj su znanstvenici predstavili nova dostignuća, ali i pokazali što nas čeka u (ne tako dalekoj) budućnosti.

Univerzalno kvantno računalo nalazi se iza ugla

Još 1980-ih godina poznati fizičar Richard Feynman iznio je svoju teoriju o kvantnom računalu. Do danas su brojni znanstvenici razvijali tu teoriju o računalu koje koristi kvantno stanje kako bi riješio probleme koji su klasičnim računalima nerješivi.

Zasad je najdalje u razvoju kvantnog računala otišao Mikhail Lukin sa Sveučilišta Harvard. On i njegova ekipa razvili su kvantno računalo koje koristi 51 kvantni bit kako bi izvršavao proračune, što ga čini najsnažnijim kvantnim računalom dosad napravljenim.

Kvantna tehnologija mogla bi nas dovesti u kontakt s Marsom

Glavni je problem u trenutnoj komunikaciji s bilo kojim tijelom ili uređajem u svemiru udaljenost koju radio signal mora proputovati. U slučaju Marsa to znači da (ovisno o položaju Zemlje i Marsa) signal može putovati od tri do čak 22 minute.

Dr. Arkadij Fedorov sa Sveučilišta Queensland i njegova ekipa istražuju kako bi ubrzali taj prijenos informacija na velike udaljenosti. Koristeći supervodljive kubite (kvantne bitove), on pokušava prenijeti informacije na magnetskim valovima. Ako uspiju prebaciti mikrovalove u optičku svjetlost, to bi im omogućilo i slanje informacija na velike udaljenosti s gotovo nikakvim gubitkom kvalitete. Smiješi li nam se u budućnosti međuplanetarni telefon?

Kvantna tehnologija za šifre koje su potpuno sigurne

Švicarska tvrtka ID Quantique već 16 godina proizvodi i prodaje uređaje za kvantnu komunikaciju koje koriste tvrtke, ali i vlade diljem svijeta.

Radi se zapravo o iskorištavanju nečega što se zove "efekt promatrača". Da pojednostavimo, stvorimo li poruku koristeći kvark iz kvantnog svijeta, možemo poslati poruku tako da je ona čitljiva svima osim primatelju. Ako netko presretne poruku, oni ju mijenjaju (jer ju promatraju), a originalna poruka ostaje zaštićena.

Kvantna tehnologija za neprikosnovenu umjetnu inteligenciju

Kako bi umjetna inteligencija zaista zaživjela, treba naučiti strojeve da uče i razmišljaju samostalno. A to zahtjeva veliku količinu računalne snage. Upravo bi kvantna računala sa svojim mogućnostima mogla biti presudna.

Milijuni linija koda koji uče strojeve i zapravo čine umjetnu inteligenciju, na kvantnim bi računalima zaista mogli funkcionirati dovoljno brzo da pomislimo kako uređaj sam razmišlja i donosi odluke.

Iako je nezahvalno procjenjivati kada bi mogli ugledati prava kvantna računala u svakodnevnoj upotrebi, znanstvenici su optimistični. Uz dovoljno sredstava za nastavak istraživanja, prva bi kvantna računala mogla krenuti u redovnu upotrebu već za pet ili deset godina.

To i nije tako daleko da se ne bismo mogli strpiti, zar ne?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju