5 mitova o baterijama telefona u koje moramo prestati vjerovati

Kako se ponašati prema bateriji telefona da bi ona duže trajala i funkcionirala bez problema?

Monika Nožić Monika Nožinić | 18.04.2017. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O baterijama pametnih telefona postoji puno različitih teorija, mišljenja i pravila, no nisu baš sva u potpunosti točna, a neka od njih su i potpuno pogrešna i vašem telefonu mogu nanijeti ogromnu štetu.

Donosimo vam pet najčešćih mitova o baterijama telefona koji, prema stručnjacima, moraju izumrijeti.

1. Baterije traju zauvijek

U većini današnjih telefona nalaze se litij-ionske baterije koje bi tijekom 300 do 500 punih ciklusa punjenja trebale zadržati najmanje 80% svog kapaciteta. Drugim riječima, to za prosječne korisnike znači da imaju oko dvije godine prije nego što se telefon počne ozbiljnije kvariti.

Čelnik kompanije Cadex Electronic i edukativne stranice Sveučilišta za baterije, Isidor Buchmann, kaže da su baterije izrađene s tzv. "planiranim zastarijevanjem". "Baterije neće 'krepati' odjednom, preko noći, već se one polako iscrpljuju, čega uopće nije svjestan velik broj vlasnika", objašnjava Isidor.

2. Užasno je ako vam se telefon ugasi

Povremeno nije loše potpuno isprazniti bateriju i napuniti je na 100% jer procesi koji upravljaju baterijom na taj način pamte koje su im najviše i najniže vrijednosti te vam preciznije navode razinu punjenja.

Stewart Tomassian iz servisa za gadgete Enjoy kaže da svoje baterije potpuno istroši pa napuni jednom u razdoblju od mjesec dana do tri mjeseca.

3. Nije bitno kada ili koliko dugo punite bateriju

Analitičar Carl Howe kaže da, ako želite da vam telefon dobro radi tijekom dužeg razdoblja, bateriju nikad ne biste trebali trošiti do kraja jer je to loše za nju.

"Opće pravilo za što duže trajanje baterije je da je napunite na 80 posto i zatim je ponovno napunite kad dođe do 20 posto kako sustav ne biste izložili stresu", savjetuje Howe. Nijedno rješenje nije savršeno, ali svih pet stručnjaka koje je konzultirao portal USA Today, složili su se da je bateriju najbolje držati između 20 i 80 posto punjenja.

4. Ako vam se baterija troši, imate previše otvorenih aplikacija

Vjerojatno znate za mogućnost zatvaranja svih aplikacija odjednom. Scotty Loveless, stručnjak za Apple uređaje, kaže da to zaista gasi aplikacije, ali ako to stalno radite, može izazvati suprotan efekt od očekivanog i na kraju umanjiti trajanje baterije.

Zatvaranjem aplikacije uklanjate je iz kratkoročne memorije vašeg uređaja. Kad idući put pokrećete tu aplikaciju, telefon je mora učitati ispočetka, što vaš uređaj izlaže većem stresu nego da ste aplikacije jednostavno ostavili otvorene, kaže Loveless.

5. Svi su punjači isti

Zlatno pravilo je da na punjačima i kabelima nikad ne trebate štedjeti. U redu je koristiti zamjenske punjače pouzdanih brendova, ali nikako ne i one loše, jeftinije verzije.

Jeftini zamjenski punjači vašem telefonu mogu dati premalo energije pa će punjenje trajati puno duže, ali i previše energije pa može doći do pregrijavanja baterije, što je puno opasnije.

Izvor: USA Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti