5 načina kako sigurnije surfati internetom!

Ovo je pet savjeta kako sigurnije surfati internetom i zaštititi računalo i web servise od brojnih opasnosti koje vrebaju na mreži

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.02.2015. / 09:51

5 načina kako sigurnije surfati internetom!

Na internetu vrebaju brojne opasnosti i dovoljan je samo jedan 'krivi klik' kako bi vam hakeri zarazili računalo virusom, preuzeli kontrolu nad njim, izbrisali podatke, špijunirali vas ili vam počistili bankovne račune. Kako bi izbjegli ove probleme internetski korisnici trebaju se držati određenih pravila o ponašanju na mreži, a na Mashableu su povodom Dana sigurnog interneta koji je obilježen jučer objavili pet savjeta o sigurnijem načinu surfanja internetom.

1. Uvijek koristite autentifikaciju u dva koraka – ovo je odličan način zaštite mailova, profila na društvenim mrežama i slično jer će onemogućiti hakerima ili drugim osobama pristup mailovima/profilima čijih su se lozinki domogli. Naime, pored klasične lozinke, potrebno je upisati i poseban kod za pristup računima, a korisnici taj kod najčešće dobiju putem SMS poruke tako da je riječ o nekoj vrsti dodatne jednokratne lozinke koja je dostupna samo vlasniku računa. Korisnici sami mogu odlučiti žele li koristiti ovakav način potvrde lozinke svaki put kada pristupaju računima ili žele da to bude povremeno (npr. kada se računu pristupa s drugog računala). Google je bio jedna od prvih kompanija koja je omogućila ovakav način zaštite, a sada je dostupan i korisnicima iClouda, Dropboxa, Facebooka i na drugim servisima.

2. Nadogradite softver na svim uređajima – korisnici bi uvijek trebali koristiti najnoviji softver na svim uređajima koje koriste i servisima koje koriste. Tako, uvijek kada se pojavi nova verzija, odnosno nadogradnja internetskog preglednika ili operativnog sustava za računala i telefone, sigurnosni stručnjaci savjetuju preuzimanje tih novih verzija. Naime, osim poboljšanja, nove verzije softvera često donose i patcheve za sigurnosne propuste koji bi se mogli iskoristiti za napad na računala ili mobilne uređaje.

3. Koristite jedinstvene lozinke i aplikacije za upravljanje lozinkama – prva stvar na koju svi sigurnosni stručnjaci upozoravaju kada je riječ o lozinkama jest da korisnici ne smiju biti lijeni i koristiti lozinke poput '123456', jednostavne riječi ili slično. Takve će lozinke hakeri probiti bez problema, zbog čega je iznimno bitno korištenje složenih lozinki (što više znakova koji uključuju mala i velika slova, brojeve i znakove) te se iste lozinke nikada ne smiju koristiti za različite servise. Također, preporučuje se i korištenje menadžera za upravljanje lozinkama poput LasPassa ili 1Passworda.

4. Iskoristite Googleovu sigurnosnu provjeru – Google nudi 2GB dodatnog prostora na Google Driveu ako do 17. veljače sudjelujete u njihovom programu sigurnosne provjere putem kojeg će Google provjeriti je li sve u redu s vašim računom, odnosno je li na njemu bilo nekih sumnjivih aktivnosti.

5. Koristite HTTPS kad god možete – 'S' označava da je riječ o sigurnoj verziji HTTP-a putem koje se šifriraju informacije između korisnika i servera. Na Mashableu napominju kako vas ovakav način zaštite neće zaštititi od npr. državnog nadzora, no surfanje će ipak biti puno sigurnije. 

Foto: Guliver/Thinstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti