Ne treba više ponavljati kako je programiranje postalo zanimanje današnjice, zanimanje koje se sve više traži i koje se izuzetno dobro plaća. 

Jednom sam pročitao citat u kojem je netko usporedio učenje programiranja s učenjem novog stranog jezika, i činjenica jest da to pravilo stoji. Naravno, naučiti programirati nije lagano, i osvrnuo sam se na ovu temu u mom postu “Naučiti programirati za 90 dana je isto kao i smršaviti za 90 dana”. 

Ako se želite okušati u programiranju, naravno možete to učiniti na jednostavan način, registrirate se na neki od popularnih servisa za učenje programiranja kao što su Tutsplus, Treehouse ili ako ako želite početi besplatno, možete krenuti na Codecademy. Ovo su samo neki od servisa koji nude većinom interaktivno učenje ili video tutoriale, no naravno postoji i bezbroj knjiga koje vam također mogu pomoći u vašem svladavanju novog znanja. 

Ono što se preporučuje jest krenuti od jednog jezika i savladati osnove programiranja, objektno orijentiranu paradigmu i usaditi logiku programiranja u svoj um. 

Postoji puno različitih jezika, no ovdje ćemo spomenuti samo njih pet, možda najlakših za učenje a koji će vas uvesti u svijet čudnovatog programiranja. 

1. PHP 

6 programskih jezika koje možete početi učiti ovog ljeta

U svijetu PHP-a zadnjih godina nije se dogodilo mnogo toga, no Taylor Otwell izradio je odličan framework Laravel koji je objedinio sve od prilagođavanja programskog okruženja, same programske sintakse pa do deployanja aplikacija na server. Laravel je i jedan od najbrže rastućih PHP frameworka što radi evangelista kao što je Jeffrey Way i njegov izuzetno dobar Laracasts, pa sve do odlične zajednice koja će vam pomoći u gotovo svakom problemu na koji naletite. 

2. Python 

6 programskih jezika koje možete početi učiti ovog ljeta

Slovi za programski jezik koji je najlakše naučiti, a u prilog tome ide i da ga sva američka sveučilišta uvrštavaju u svoj program kako bi studenti vrlo jednostavno mogli naučiti programsku logiku. Dobra stvar kod Pythona je što ima puno materijala za učenje, pa tako nećete imati problema s otklanjanjem bugova u vašem kodu.  

3. Ruby on Rails 

6 programskih jezika koje možete početi učiti ovog ljeta

Najdraži programski jezik kada pričamo o startupima. Ruby i njegov framework Rails daju vam ključ u ruke za izradu vaših web aplikacija, a mnogi ga koriste kako bi vrlo brzo nadograđivali, mijenjali i prilagođavali web aplikacije. Railsi također imaju vrlo moćnu zajednicu i Ryana Batesa koji vodi RailCasts, gdje možete naučiti sve o Railsima kroz odlične video tutoriale. 

4. Swift 

6 programskih jezika koje možete početi učiti ovog ljeta

Apple je nedavno objavio novi programski jezik Swift kojim se želi riješiti starog Objective C-a. Na njihovim stranicama postoje sati i sati materijala koji će vam pomoći u kreiranju prvih Swift aplikacija za mobilne uređaje. Mali problem kod Swifta je što je relativno novi pa nema još puno materijala za učenje, no vjerujemo kako će se to vrlo brzo promijeniti s obzirom da je Appleov ekosustav izuzetno kvalitetan. 

5. Java 

6 programskih jezika koje možete početi učiti ovog ljeta

Želite li razvijati Android aplikacije, trebate krenuti od osnova Java-e. S obzirom da se Java već dugo nalazi na “tržištu” materijala za učenje vam neće manjkati i kao i kod svakog drugog jezika najbolji prijatelji će vam biti StackOverflow i naravno Google.  

6. Javascript 

6 programskih jezika koje možete početi učiti ovog ljeta

Ako vam je draže razvijati front-end stvari, one vizualno atraktivnije, onda je Javascript jezik za vas. Iako se i Javascript razvija sve više, te pokriva i dio backenda, učenjem ovog jezika nećete pogriješiti u kojem se god smjeru razvijali.

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju