8 stvari kojih se današnja djeca neće sjećati

Nova generacija mladeži odrasta uz mobitele, internet, razne gadgete, visoko sofisticiranu tehnologiju, te polako zaboravljaju stvari kojima smo se mi veselili i to ne tako davno. U ovom postu 8 je stvari kojih se današnja mladež možda uopće neće sjećati.

Zimo Zimo Zimo | 12.10.2010. / 15:19

8 stvari kojih se današnja djeca neće sjećati

Nova generacija mladeži odrasta uz mobitele, internet, razne gadgete, visoko sofisticiranu tehnologiju, te polako zaboravljaju stvari kojima smo se mi veselili i to ne tako davno. U ovom postu 8 je stvari kojih se današnja mladež možda uopće neće sjećati.

Vjerojatno ćete se svi složiti s nama kako danas djeca odrastaju u potpuno novom svijetu gdje imaju pristup svemu u bilo koje vrijeme. Način na koji uče, čitaju, pišu, gledaju ili slušaju potpuno se razlikuje od onog na koji smo mi sve to upijali.

1. Film za fotoaparat

Kod starih fotoaparata, onima u koje smo stavljali filmove, morali smo paziti kako slikamo jer smo bili ograničeni na samo 24 fotografije za koje smo morali platiti razvijanje i sami film. Današnjim fotoaparatima možete poslikati gotovo neograničen broj fotografija, i ukoliko pogriješite možete ju izbrisati jednim klikom. Sve je vrlo jednostavno i praktično, a fotografije možete pregledati odmah nakon slikanja. Svakim danom stižu nam nove tehnologije fotoaparata, pa više ni ne moramo imati zasebni urešaj, već možemo slikati visoko kvalitetne fotografije mobitelom. Print slika ili prebacivanje na računalo nikad nije bilo lakše.


2. Fiksni telefon

Prije negoli smo svi počeli koristiti mobitele postojali su fiksni telefoni, znate oni sa žicom? Zvali ste nekoga, pa ga nije bilo kod kuće, pa ste rekli starcima neka vas nazovu kad stignu, pa su zaboravili, itd. Poznato? Već danas, četverogodišnjaci koji ne znaju pisati ni čitati već koriste mobitele (primjer moj nećak). Djeca se snalaze putem slika koje vide na zaslonima i sve upijaju kao spužve. Igre skidaju sami, javljaju se na pozive i zovu mamu, tatu, brata, sestru.


3. Prava knjiga

Sjećate se prodavača knjiga, oni koji su dolazili u škole, na vaša kućna vrata? Vjerojatno ste primijetili kako takvi prodavači “izumiru”. Način na koji čitamo i pretražujemo sadržaj poprilično se izmjenio pojavom interneta. U svako doba možemo pronaći bilo koju informaciju koja nas interesira. Prisjetite se kad ste sjedili u kafiću, razgovarali o nečem i niste se mogli sjetiti neke stvari? Danas je to vrlo lagano, pošto nam je internet dostupan na mobitelima. Tableti postaju svakodnevni alati za čitanje e-knjiga te više nemamo potrebu za pravim knjigama. Vjerujemo u to da će one uvijek biti tu negdje, samo koliko će se koristiti?


4. Izgubiti se

Kada ste posljednji put pitali nekoga “Oprostite, kuda se ide za ....”? Danas svaki pametan telefon ima GPS tehnologiju koja vam točno pokazuje vašu lokaciju ili željenu lokaciju. Pomoću Google Mapsa, teško da ćete se izgubiti. I sam sam nekoliko puta uštedio vrijeme i novac koristeći te aplikacije.


5. Video spotovi na MTV-u

Mi smo generacija koja je odrasla uz MTV i VIVU. Znali smo provesti cijelo poslijepodne pred TV-om kako bi možda čuli svoju omiljenu pjesmu. Program koji se danas prikazuje na MTV-u svodi se na prodaju melodija za mobitele i spotove koje smo vidjeli prije 3 tjedna na YouTube-u. Ako slučajno naiđemo na pjesmu koja nam je “ušla u uho” jednostavno odemo na jedan od video servisa i pjesmu preslušamo barem 20 puta dok nam ne dojadi.


6. Walkman

Sjećate se ovoga? Imali ste SONY Walkman u jednom džepu i barem 2-3 kazete u drugom. Mrzili ste dok su vam najdraže pjesme bile početku i na kraju kazete jer ste stalno morali premotavati (kasnije nas je spasio autoreverse). Nakon Walkmana pojavili su se Discman-i, a poslije njih stigla je potpuna digitalizacija glazbene indrustrije pojavom iPod-a. Zaboravili smo na riječ “premotavanje” i koristimo riječi poput “MP3” i “iTunes”.


7.Cartoon Network

Pojavom satelitskih antena svi smo bili zalijepljeni za TV kako bi gledali neki od nastavka serija “Cow and Chicken”, “Johnny Bravo”, “Dexter labaratory”, “Simpsons”. Novi naraštaji koriste torrente za skidanje crtića ili možda posude koji DVD. Uskoro, i taj će se dio zamjeniti Google TV-em, Apple TV-em, Netflixom i ostalim servisima za “najam” videa. Jednim klikom moći ćete za nekolko dolara iznajmiti najnoviji film, seriju, crtić, koji možete odmah pogledati.


8. Arnold Schwazenegger - Terminator

Prije nego li je postao guverner Kalifornije 2003. godine, Schwarzenegger je bio poznat kao snažan, neustrašiv i opasan - bar na filmovima. Podrijetlom Austrijanac, Arnold je karijeru počeo kao bodybuilder gdje je osvojio 4 naslova Mr. Universe-a. Svi se dobro sjećamo Terminatora, Conana i Trkača i Istinitih laži, a današnji će ga klinci možda pamtiti po Stalloneovom trenutno aktualnom filmu “The Expendables”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti