A1 predstavio svoju NB IoT mrežu i platformu u praksi

Iz A1 Hrvatska pohvalili su se kako su oni prvi i jedini pružatelj NB IoT, odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske.

Martina Čizmić | 18.04.2019. / 14:21

Ivan Gabrić (Foto: A1 Hrvatska)

A1 Hrvatska održao je "Dan pametnih rješenja” prilikom čega je predstavljena A1 NB IoT, nova usluga za poslovne korisnike.

NB IoT (Narrowband Internet of Things) tehnologija je koja omogućava velikom broju uređaja (senzora) da šalju potrebne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost. Omogućava i autonomiju uređaja kroz duži vremenski period. Tehnologija se primjenjuje u slučajevima gdje je potrebno slanje i analiziranje manje količine podataka.

"U A1 Hrvatska nudimo vrhunsku tehnologiju, ali i krajnja rješenja u suradnji s našim partnerima. U ovom trenutku prvi i jedini imamo nacionalnu pokrivenost s našom NB IoT mrežom, odnosno radio tehnologijom koja omogućava prodornost signala do sada nedostupnih mjesta, poput podzemnih garaža, šahtova, podruma i sl. Time pružamo priliku svima kojima je potrebna takva tehnologija da je mogu koristiti za svoja rješenja ili za svoje poslovne potrebe", poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, a kao veliku prednost NB IoT-a naveo je sigurnost usluge koju postižemo kroz primjenu najviših standarda upravljanja servisnom kavlitetom, primjenom novih sigurnostnih tehnologija i naprednim dizajnom IoT platformi za upravljanje pametnim uređajima i senzorima.

Osim dostupnosti na području cijele Hrvatske, prodornosti signala do nedostupnih mjesta i sigurnosti, A1 NB IoT mrežu karakterizira brza implementacija, velika količina uređaja na malom prostoru, pouzdanost i kvaliteta, kao i niska potrošnja baterije koja osigurava dugu autonomiju od 10 do 15 godina.

Panel o NBIoT (Foto: A1 Hrvatska)

"Otkako smo prije dva desetljeća kao tvrtka stupili na hrvatsko tržište, percipirani smo kao inovator na području pružanja telekomunikacijskih usluga. Novom NB IoT uslugom dodatno smo obogatili A1 Business Solutions ponudu za naše poslovne korisnike te je riječ o bitnoj novosti za daljnji razvoj hrvatske IoT industrije. Digitalizacija je u središtu naših usluga usmjerenih prema poslovnim korisnicima, a ulaganje u internet stvari od velike nam je važnosti. Zahvaljujući vlastitoj mobilnoj 4G/LTE+ mreži i više od deset tisuća kilometara neovisne optičke fiksne mreže, poslovnim korisnicima možemo ponuditi usluge koje su dostupne u cijeloj Hrvatskoj. Želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti, a ovim smo korakom zadržali vodstvo u omogućavanju inovacija i napretka koji donosi internet stvari", poručio je Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska.

A1 Digital IoT, platforma za podršku aplikacijama, moderno je rješenje u oblaku za potrebe interneta stvari koja omogućuje prikupljanje i analizu podataka poslanih od strane IoT uređaja, kao i upravljanje uređajima na daljinu. Platforma se temelji na rješenju jednog od vodećih svjetskih dobavljača, njemačkog Cumulocityja. Platforma je modularna i inicijalno omogućuje više aplikacija za vizualizaciju podataka, administraciju i upravljanje uređajima.

"U internetu stvari želimo biti agregator novih IoT aplikacija. Korisnicima nudimo, u sklopu konekcije, poslovnu analitiku i inteligentno upravljanje. A1 Digital IoT ne zahtijeva posebnu mrežnu infrastrukturu te pritom počiva na otvorenim protokolima koji omogućuju komunikaciju između uređaja i platforme. Sva komunikacija s uređajima može biti enkriptirana i autentificirana, a kako bi se omogućila analiza podataka i kreirala poslovna logika, platforma pruža analizu događaja u realnom vremenu", izjavio je Gabrić.

A1 Digital IoT omogućuje brzi razvoj novih prilagođenih rješenja koja mogu varirati od jednostavnog brendiranja same platforme do potpuno novog web sučelja kako bi se platforma prilagodila prema korisničkim zahtjevima i potrebama.

U sklopu nove NB IoT usluge A1 Hrvatska za poslovne korisnike, nudi tarifu “NB IoT start” koju mogu aktivirati veliki i srednji poslovni korisnici. Konkurentna cijena mjesečne naknade, količina podataka uključena u mjesečnu naknadu prilagođena za standardne telemetrijske potrebe, podržavanje alternativnih komunikacijskih kanala (CSD i SMS) te jednostavnost i transparentnost obračuna glavne su prednosti tarife NB IoT start.

Primjer uspješnog korištenja A1 NB IoT mreža u Karlovcu

Upravo se A1 NB IoT mreža uspješno koristi za daljinsko očitavanje i komunikaciju sa sustavom za gospodarenje energijom u pet osnovnih škola u Karlovcu, u sklopu 2,5  milijuna eura vrijednog projekta Europske unije ENERGY@SCHOOL. Tom su prilikom ugrađena pametna brojila, detektori i ostala oprema za praćenje energetskih podataka u realnom vremenu. Projekt ENERGY@SCHOOL za cilj ima povećati mogućnost javnog sektora za poboljšavanjem energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida u 42 škole u centralnoj Europi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti