Aaron Swartz, čovjek koji se borio za slobodu obrazovanja

“Internet Own Boy”, dokumentarni film o životu prerano preminulog Aarona Swartza, službeno je objavljen, a možete ga pogledati putem iTunesa ili Vimea, gdje morate nešto platiti, ili se snaći drugim putem, znate već kojim.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 30.06.2014. / 20:41

Aaron Swartz, čovjek koji se borio za slobodu obrazovanja

Internet's Own Boy”, dokumentarni film o životu prerano preminulog Aarona Swartza, službeno je objavljen, a možete ga pogledati putem iTunesa ili Vimea, gdje morate nešto platiti, ili se snaći drugim putem, znate već kojim.

Dokumentarni film režisera Briana Knappenbergera financiran je putem Kickstarter kampanje gdje je prikupljeno 93.724 dolara od ukupno 75.000 koliko je bio cilj. Za one manje upućene, Swartz je bio borac za slobodu na internetu, kao 12-godišnjak stvorio je prvu verziju Wikipedije, koja u to vrijeme još nije postojala, bio je suosnivač popularne stranice Reddit, programer, aktivist, te suosnivač mnogih kompanija.

Svoj život Aaron je posvetio računalima i internetu, što ga je na kraju dovelo do toga da si je oduzeo život. Internet Own Boy je dramatična priča mladog čovjeka koji se svojim stavovima borio protiv kontroverznih SOPA i PIPA zakona, da bi na kraju bio optužen za 13 kriminalnih radnji po zakonu s početka 80-ih, a sve to za krađu edukacijskih dokumenata sa MIT-a, koje je navodno želio dati javnosti na korištenje.

Od malih nogu, Swartz je pokazao interes za učenjem, te je vrlo brzo naučio čitati i pisati, koristiti se računalom i programirati — vještinu koju je smatrao iznimno važnom. Neuređen sustav na čelu s needuciranim ljudima dovelo je do toga da je Aaron osuđen na čak 35 godina zatvora i novčanu kaznu od milijun dolara. Iako su mu ponudili nagodbu Aaron nije želio pristati na nju jer se želio boriti protiv nepravednog sustava.

Njegov doprinos internetu veći je nego što to većina ljudi razumije, no nadam se da će njegove aktivnosti potaknuti brojne druge ljude da se bore za svoja prava, da se svi zajedno izborimo da nam internet služi kao sredstvo za razmjenu znanja — između ostalog — i da svijet bude bolje mjesto za život.

Svakako predlažem da odvojite nešto više od sat vremena i da pogledate dokumentarni film o Swartzovom životu. U nastavku možete vidjeti trailer!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti