Vrlo vjerojatno ne postoji aplikacija kojom smo se toliko koristili, kojom smo bili toliko nezadovoljni, koja je toliko nesigurna i koja je toliko puta proglašavana “mrtvom”, ali je još uvijek tu, živa, upotrebljava se i nikako da nestane. Riječ je o Adobe Flashu, koji je u svojim najboljim danima bio apsolutna zvijezda koja je od weba koji ne nudio samo “čistu statiku” napravila čudesno mjesto prepuno animacija koje su nam u to vrijeme oduzimale dah. Flash Player mnogima je bio najdraži komad softvera jer ste s njim, barem se tako mislilo, na internetu (ili računalu) mogli raditi i vidjeti ono što vam se do tada činilo skoro nemogućim.

S vremenom Flash je postao “težak”, stigli su novi, moderniji formati koji su nudili veću fleksibilnost, otvorenost i brzinu, ali sve to je zapravo minorno u odnosu na vjerojatno najveću boljku Adobe Flasha, a to je – nesigurnost!

Upravo je Adobe Flash dugo, predugo bio savršena meta za hakere koji su nam htjeli nanijeti zlo, jer je omogućavao “maskiranje” i zarazu računala, a da mnogi to nisu ni shvatili. Problem je bio što su apsolutno svi koristili Fash, a izuzeti su bili jedino korisnici Appleova mobilnog operativnog sustava iOS koji nikada (!) nije podržavao Adobe Flash zbog čega je, paradoksa li, Apple bio često prozivan i još češće kritiziran…

Danas se situacija iz korijena promijenila, nitko više ne voli i ne želi Adobe Flash, a sam je Adobe tko zna koliko puta proglašavao Flash mrtvim, odbačenim, bivšim, nepotrebnim, ugašenim… No, bez obzira na sve najave, to se još uvijek nije dogodilo. Adobe Flash je još tu, premda ni približno u onoj mjeri koja ga je činila “brojem jedan”, ali i dalje ga upotrebljavamo, iako je sve nesigurniji i lošiji. K tome, stigli su novi standardi koji nude sve što i Adobe Flash, pa čak i puno više, samo u daleko stabilnijim i sigurnijim izdanjima. I onda je logično pitanje: Kad će više Adobe odlučiti poslati Flash u tamnicu povijesti iz koje više nikada neće izaći?

Odgovor stiže iz samog Adobea, koji je ne baš pompozno i ponosno najavio kako će ugasiti Flash do kraja 2020. Posebno je zanimljivo što je Adobe za “eutanaziju” vlastitog dodatka zamolio pomoć najvećih igrača. Poslali su svojevrsne zamolbe Appleu, Googleu, Microsoftu, Facebooku i Mozilli da im pomognu u prelasku na nove standarde i odbacivanju Flasha kao zastarjele i nepotrebne tehnologije. Ovo je zapravo potpuno logičan vapaj, jer sve dok se tehnologija ostalih kompanija koristi zajedno s Flashom, nema potpunog odbacivanja.

Naravno, svi su pristali “pružiti ruku”, s tim da je Apple odgovorio kako njihovi korisnici neće ni zamijetiti odbacivanje Flasha, koji na Macovim računalima ne isporučuju predinstaliranog od 2010., njihov preglednik Safari uvijek traži dopuštenje za pokretanje Adobe Flasha, a iOS ga, kao što smo spomenuli, nikada nije ni podržavao. Google je pak objavio kako je prije tri godine 80 % korisnika Chromea svaki dan posjećivalo barem jednu mrežnu stranicu s Flashom, dok je danas taj udio samo 17 % s tendencijom daljnjeg pada.

Mozilla je također s veseljem dočekala da HTML5 u potpunosti zamijeni Flash, iako nije objavljeno koliko korisnika Firefoxa i dalje pristupa webovima s Adobe Flashom, dok je Facebook najavio kako će sve njihove igre bazirane na Flash tehnologiji što je moguće prije biti migrirane na platformu HTML5. Je li ovo doista, ali stvarno doista kraj Adobe Flasha?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju