Adobe predstavio AI alat Firefly fantastičnih mogućnosti: Ne bi trebao zamijeniti dizajnere, već im pomoći pri dizajniranju

Alat je trenutačno dostupan samo u beta verziji i treba se prijaviti na listu čekanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2023. / 12:21

Adobe Firefly (Foto: Adobe)

Iz Adobea su najavili početak važnog novog poglavlja za kreativne proizvode, a to važno poglavlje uključuje, naravno, umjetnu inteligenciju. Tvrtka je predstavila Adobe Firefly, za koji kažu da predstavlja “obitelj generativnih AI modela za kreativno izražavanje”.

Dovoljno je pogledati priloženi videozapis kako bi dobili dojam o čemu je riječ, a kako bi mnogi nakon što pogledaju video mogli zaključiti da je ovo još jedan korak prema programima s umjetnom inteligencijom koji bi mogli zamijeniti ljude, odnosno dizajnere, iz ove tvrtke uvjeravaju sve kreativce da nema razloga za strah.

  Sam Altman Prvi čovjek OpenAI-a priznao da i on strahuje u kom smjeru će se kretati razvoj umjetne inteligencije

Ne mislimo da će AI zamijeniti kreativne kreatore. Mislimo da će kreatori koji koriste AI biti konkurentniji u odnosu na kreatore koji ne koriste umjetnu inteligenciju. Zato smo se odlučili omogućiti AI našim korisnicima, objasnio je Alexandru Costin iz Adobea i objasnio kako je jedini način na koji se može uspjeti u AI jest prihvaćanjem te tehnologije.

Za početak, Adobe je predstavio dva zanimljiva AI alata. Prvi se odnosi na stvaranje slika na temelju tekstualnog upisa (slično kao i DALL-E), bilo da je riječ o stvaranju potpuno nove fotografije ili uređivanju postojeće. Npr. u objavljenom videu Adobe je prikazao kako se slika ljetnog pejzaža može jednostavno promijeniti kada se od Fireflya zatraži da tu sliku prikaže tijekom zimskog dana. Nakon toga korisnici imaju izbor dodatno prilagoditi rezultat.

Još jedan od primjera je povlačenje plave boje po na slici trave te se klikom miša ta plava boja može pretvoriti u rijeku, a zatim korištenjem postojećih alata taj pejzaž ukrasiti dodavanjem stabala, kuće i slično. Rezultat je, kako možete vidjeti na videu, prilično spektakularan.

  Pornografija na internetu Razočaranost korisnika koji su stvorili romantične veze s AI-em: Avatari s njima više ne žele razgovarati o seksu

Drugi alat koji je dostupan odnosi se na različite stilove teksta tako da se napisani tekst može urediti na različite zabavne i atraktivne načine.

Svi koji žele isprobati Adobeovu umjetnu inteligenciju, odnosno beta verziju ovih alata trebaju na stranicama kompanije zatražiti pozivnicu i s vremenom će dobiti pristup tim alatima. Adobeov plan je implementirati generativnu umjetnu inteligenciju direktno u postojeće alate poput Photoshopa i Ilustratora, no trenutačno još nije poznato kada će to biti, niti koliko će korištenje tih alata stajati.

Izvor: Adobe

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti