AI bi uskoro mogao komunicirati i sa životinjama, ali...

Jednog dana bismo mogli dobiti i verziju AI chatbota koji je sposoban komunicirati sa životinjama na njihovu "jeziku". Dvojica izraelskih znanstvenika o tome su napisala i vrlo zanimljiv znanstveni esej.

Branimir Vorša | 18.08.2023. / 10:37

Robot i pas, ilustracija
Robot i pas, ilustracija (Foto: Getty Images)

U provokativnom znanstvenom eseju nedavno objavljenom u časopisu Current Biology dva neurobiologa sa Sveučilišta u Tel Avivu, Yossi Yovel i Oded Rechavi, zadiru u područje životinjske komunikacije temeljene na umjetnoj inteligenciji. Riječ je o konceptu koji podsjeća na slavni Turingov test.

Nazvan "Doctor Dolittle Challenge", njihov prijedlog predviđa AI jezični model sličan ChatGPT-u, ali prilagođen za razgovor sa životinjama.

Razgovor Otkriveni detalji novog projekta: Recite life coachu Googleu što vas muči u životu

Yovel i Rechavi ističu tri ključne prepreke koje taj AI model za komunikaciju sa životinjama mora svladati:

1. Korištenje komunikacijskih znakova svojstvenih životinjama, bez uvođenja novih koje bi životinja morala učiti, primjerice kao pas koji slijedi ljudske naredbe.

2. Primjena tih znakova u različitim kontekstima ponašanja, ne samo za umiljavanje ili prijetnje.

3. Izazivanje mjerljivog odgovora životinje, kao da komunicira sa srodnikom, a ne sa strojem.

Intrigantan primjer koji zadovoljava dva uvjeta

Intrigantan je primjer takve komunikacije gegajući ples medonosne pčele, kojim pčele prenose informacije o izvorima hrane svojoj koloniji. Znanstvenici su uspjeli replicirati taj ples u robotskoj pčeli te uspjeli ispuniti prvi i treći aspekt izazova. Međutim, ta komunikacija ostaje ograničena na određeni kontekst, što isključuje upite o pčelinim željama ili emocijama.

Unatoč napretku, mogućnost sveobuhvatnog razgovora sa životinjama postavlja duboke izazove. Jedinstvenost ljudskog jezika mogla bi stvoriti nepremostivu prepreku. Tvrdnja njemačkog filozofa Ludwiga Wittgensteina da čak i kad bi lav mogao govoriti, razumijevanje bi moglo izostati, naglašava ovu tvrdnju.

Svladavanje komunikacije sa životinjama

Ako je Wittgenstein u pravu, nikada nećemo moći pitati mačku kako se osjeća ili objasniti da ChatGPT već znači CatGPT na francuskom (i da bi to moglo biti smiješno, op.a.), pišu Yove i Rechavi.

Yovel i Rechavi razmišljaju o tome može li čak i dešifriranje zamršenog plesa pčele zahtijevati unose nepoznatih podataka, kao što su taktilni i akustični znakovi o kvaliteti izvora.

Ti bi podaci također trebali biti prikupljeni i uneseni u algoritam umjetne inteligencije ako bi se od njega tražilo da probije kod, ali nismo sigurni koje bi druge vrste podataka trebalo zabilježiti, napominju dvojica izraelskih znanstvenika.

S druge strane, svladavanje komunikacije između primata moglo bi biti lakše, s obzirom na to da je ta komunikacija najbliža našoj. No čak i ako se prikupljanje podataka pokaže izvedivim, ostaje nedostižna provjera razumijevanja komunikacije kod primata koju pokreće umjetna inteligencija, a često se to oslanja na neuronske snimke.

Budućnost AI-a u komunikaciji sa životinjama je neporeciva, ali...

Budući potencijal umjetne inteligencije u razumijevanju komunikacije životinja je neporeciv, iako Yovel i Rechavi priznaju da bi postizanje razgovora sličnih onih doktora Dolittlea moglo ostati nedostižno, čak i uz eksponencijalni napredak umjetne inteligencije.

Michio Kaku Trebamo li zaista strahovati od AI? Poznati fizičar kaže da su chatbotovi poput “glorificiranih magnetofona”

Autori pozivaju znanstvenike da prihvate izazov doktora Dolittlea, primjenjujući umjetnu inteligenciju za razotkrivanje složenosti komunikacije životinja. U konačnici, oni na ovaj pothvat gledaju kao na zadivljujuću znanstvenu potragu.

Čak i ako nikada ne budemo razgovarati sa životinjama na ljudski način, razumijevanje toga koliko je složena životinjska komunikacija i pokušaj da je iskoristimo i oponašamo je fascinantan znanstveni pothvat, pišu u zaključku autori eseja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti