AI na sudu: Diskografske kuće ne žele da se pjesme njihovih izvođača neovlašteno koriste za "podučavanje" chatbota

Još jedna u nizu tužbi protiv kompanija koje razvijaju umjetnu inteligenciju zbog neovlaštenog korištenja podataka.

Hina | 19.10.2023. / 15:23

Snimanje glazbe u studiju, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Universal Music, ABKCO i Concord Publishing tužili su kompaniju za razvoj umjetne inteligencije Anthropic, tvrdeći da je pri 'podučavanju' chatbota Claudea neovlašteno koristila tekstove pjesama zaštićene autorskim pravima.

Anthropic krši autorska prava korištenjem tekstova najmanje 500 pjesama, od "God Only Knows" Beach Boysa, preko "Gimme Shelter" Rolling Stonesa, do "Uptown Funda" Marka Ronsona i Brune Marsa i Beyonceinog "Halo", navodi se u tužbi podnesenoj sudu u Tennesseeju.

Umjetna inteligencija Još jedna tužba protiv OpenAI: Neki od najpopularnijih pisaca traže svoj dio kolača

Kompanija neovlašteno kopira stihove pjesama u sklopu ogromne količine teksta koju napabirči na internetu i koristi za 'podučavanje' Claudea, dodaje se.

Izdavači također tvrde da Claude nezakonito reproducira stihove u odgovoru na izričiti zahtjev, ali i na upite koji ne traže konkretne stihove već skladanje pjesme na određenu temu, akorde pjesama ili pisanje poezije i kratke fikcije u stilu određenog umjetnika ili tekstopisca."

Claude će tako odgovoriti relevantnim stihovima iz Don McLeanovog "American Pie" ako se od njega zatraži da napiše pjesmu o smrti rock pionira Buddyja Hollyja, objasnili su tužitelji, tražeći novčanu odštetu i sudsku zabranu takve prakse.

Google Google na sudu zbog svoje umjetne inteligencije: "Uzeli su gotovo cijeli naš digitalni otisak"

Predstavnici Anthropica nisu željeli odmah odgovorili na upit da komentiraju tužbu.

Odvjetnik izdavača Matt Oppenheim odbio je komentirati parnicu, istaknuvši tek da, prema zakonu o autorskim pravima, kompanije ne smiju bez dozvole "reproducirati, distribuirati ni prikazivati tuđa djela zaštićena autorskim pravima kako bi izgradile vlastito poslovanje".

Mnogi vlasnici autorskih prava, uključujući autore i vizualne umjetnike, tužili su tehnološke kompanije poput Mete i OpenAI-ja, kojeg podupire Microsoft, zbog korištenja njihovih radova pri 'podučavanju' razvojnih sustava za umjetnu inteligenciju.

ChatGPT, ilustracija Podigli tužbe protiv Mete i OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Čini se da je tužba glazbenih izdavača prvi slučaj u kojem su predmet stihovi pjesama i prvi slučaj protiv Anthropica, napominje Reuters, ističući da je kompanija dobila financijsku potporu Googlea, Amazona i bivšeg milijardera kriptovaluta Sama Bankman-Frieda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti