AI će spasiti korisnike od lažnih profila na Tinderu i drugim stranicama za upoznavanje

Lažni profili veliki su problem za društvene mreže te korisnike stranica i servisa za upoznavanje poput Tindera ili Match.coma.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2019. / 16:34

Telefoni, ilustracija (Foto: getty images)

Danas je na internetu teško prepoznati pravu stvar od "lažnjaka" – počevši od lažnih vijesti preko tzv. deepfake videozapisa pa lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koji su ponekad savršeno napravljeni i zaista je teško prepoznati da se ne radi o pravoj osobi, već o izmišljenom profilu. U nekim slučajevima takve profile rade trolovi koji traže zabavu, no često su u pitanju prevaranti s puno opasnijim namjerama.

Primjerice, osobe koje se kriju iza lažnih profila mogu se povezati sa stvarnim osobama preko interneta, steći njihovo povjerenje i nakon nekog vremena od njih tražiti intimne fotografije s kojima će ih naknadno ucjenjivati. Također, velik je problem i tzv. catfishing, odnosno prijevara čiji je cilj iznuđivanje novca od drugih osoba – nedavno su slični slučajevi zabilježeni i u Hrvatskoj. Prevarant koji se krije iza lažnog profila nakon perioda upoznavanja i stjecanja povjerenja od žrtve prijevare zatraži novac, pri čemu nije riječ o ucjeni, već u slučaju da žive u drugoj državi zatraže novac za avionsku kartu ili nakon nekog vremena počnu pričati o financijskim problemima, poslovnim prilikama za koje su im potrebne investicije i slično.

Rješenje za taj problem, odnosno rješenje za prepoznavanje lažnih profila leži u – umjetnoj inteligenciji. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku razvili su algoritam koji može prepoznati takve prijevare te su istrenirali umjetnu inteligenciju da tražeći lažne profile "razmišlja poput ljudi". Algoritam su trenirali s postojećim lažnim profilima te je AI prepoznao neke ponavljajuće elemente koji ukazuju da je potencijalno riječ o lažnom profilu. Npr. lažni profili mogu koristiti isti telefonski broj ili IP adresu, ukradene fotografije ili biografije drugih korisnika te koriste iste obrasce pri pisanju poruka, slične kao i u spam mailovima.

Nakon skeniranja svih lažnih profila algoritam je svoje "znanje" koristio za pretragu profila sa stranica za upoznavanje – algoritam je pogriješio u jedan posto slučajeva pri označavanju profila, odnosno jedan posto profila koje je označio lažnima bili su pravi profili.

Cilj znanstvenika u budućnosti jest dodatno usavršavanje algoritma te njegovo korištenje na servisima poput Tindera i sličnih – s obzirom na to da je prošle godine financijska šteta nastala ovakvim prijevarama iznosila više od 140 milijuna dolara, jasno je koliko bi umjetna inteligencija mogla pomoći i uštedjeti novac.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti