Ako ste preuzeli ove aplikacije na svoje Androide, odmah ih izbrišite

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju na lažne aplikacije koje su se pojavile na Googleovom Play Storeu, a sadrže opasne trojance.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2023. / 14:13

Malware (Foto: Getty Images)

Korisnicima mobilnih uređaja uvijek se savjetuje da aplikacije skidaju isključivo putem službenih kanala, odnosno putem Play Storea na Androidima i App Storea na iOS uređajima kako na svoje uređaje ne bi preuzeli neprovjerene i opasne programe i igre. No niti preuzimanje aplikacija putem službenih online trgovina nije 100-postotna garancija da nećete pokupiti neki malware na svoje telefone te se povremeno, pogotovo unutar Googleove online trgovine aplikacijama, zna pojaviti neki opasan program koji je zaobišao zaštitu.

Internetska prijevara Sigurnosni stručnjak upozorava: Nemojte nikada kliknuti na ove 4 riječi pri surfanju internetom

Na nekoliko takvih aplikacija koje su se pojavile na Play Storeu upozoravaju na stranici Dr. Web. Treba naglasiti kako je Google u međuvremenu uklonio opasan softver iz svoje trgovine, no prije toga milijuni korisnika preuzeli su ih na svoje Androide.

Posebno se upozorava na četiri igre, od kojih su neke preuzete više od 500 tisuća puta - Agent Shooter, Rainbow Stretch, Rubber Punch 3D i Super Skibydi Killer. Ako ste slučajno preuzeli ove igre na svoj telefon, odmah ih izbrišite jer one kriju trojance. Prilikom pokretanja aplikacija trojanci rade u pozadini, troše resurse telefona i konstantno "prikazuju nametljive oglase". U nekim slučajevima nakon instalacije aplikacija mijenja svoju ikonu potpuno transparentnom ikonom te se polje s imenom ostavlja praznim, kako je korisnici ne bi mogli pronaći na ekranu. Također, u nekim slučajevima svoju ikonu mijenja s ikonom preglednika Chrome pa kad bi korisnici pokušali otvoriti ovaj web-preglednik, pokrenuo bi se Chrome, ali i trojanac koji onda radi u pozadini, bez znanja korisnika.

Još jedna opasna aplikacija koja krije trojanac je i Android.Joker koji, stvarajući nepredviđene troškove, korisnike pretplaćuje na različite servise i može imitirati veliki broj postojećih aplikacija.

Malware Razbijena zloglasna platforma koja je širila malware po cijelom svijetu

Na ovoj stranici upozorili su i na još neke aplikacije koje mogu predstavljati opasnost za korisnike, a prvenstveno se odnose na programe za kupovinu dionica i druge oblike investiranja. Među inim, to su aplikacije poput MoneyMentora, FinancialFusiona i Financial Vaulta putem kojih se korisnike pokušava prevariti i odvesti ih na lažne stranice za investiranje.

Ako ste slučajno preuzeli neke od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite.

Izvor: Dr. Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti