Jeste li i vi dobili slične obavijesti? Google označio neke od popularnih Samsungovih aplikacija kao štetne

Zbog greške na Googleovim serverima na nekim su se Samsungovim telefonima pojavile obavijesti zbog kojih su korisnici izbrisali popularne aplikacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2023. / 14:03

Malware (Foto: Getty Images)

Kako na svoje Androide korisnici ne bi preuzeli opasne aplikacije koje bi ih mogle špijunirati, pratiti, krasti im lozinke, podatke i slično, Google koristi Play Protect, koji skenira sve programe koji se preuzimaju na mobilne uređaje, ali prati i one aplikacije koje su već na samom telefonu. U slučaju da Play Protect primijeti neku potencijalno opasnu aplikaciju koja sadržava malware ili slično, na to će upozoriti korisnika.

Slika nije dostupna Ovo su znakovi da bi vaš smartphone mogao biti zaražen malwareom

No niti Play Protect nije uvijek savršen, već ponekad može prikazati opasnost tamo gdje je u biti nema. To su tijekom proteklih nekoliko dana mogli saznati vlasnici Samsungovih pametnih telefona koji su dobili neočekivana upozorenja za neke aplikacije koje već dugo koriste na svojim uređajima, a pogotovo je iznenađenje jer je riječ o - Samsungovim aplikacijama

Play Protect je tako kao štetnim aplikacijama označio Samsung Messages i Samsung Wallet, a ne treba sumnjati kako je ta obavijest zbunila brojne korisnike tih telefona. Korisnici su dobili obavijest da je njihov uređaj ugrožen i da spomenute aplikacije mogu špijunirati osobne podatke poput SMS-ova, fotografija i slično. Play Protect korisnicima je odmah ponudio i mogućnost deinstalacije tih aplikacija.

Malware Razbijena zloglasna platforma koja je širila malware po cijelom svijetu

Na te probleme počeli su upozoravati vlasnici Samsungovih uređaja na različitim forumima te, kako naglašavaju na 9to5 Googleu, čini se kako je Play Protect većinom upozoravao na štetnost Samsungova Walleta.

Dobra vijest za sve korisnike telefona južnokorejske kompanije jest što nema razloga za strah pri korištenju tih aplikacija jer se pokazalo kako je riječ o "privremenom problemu" na Googleovim serverima. Problem je u međuvremenu riješen, a korisnici koji su zbog njega deinstalirali te aplikacije dobit će upute kako ih ponovno instalirati, odnosno omogućiti njihovo korištenje.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti