Alarmantno otkriće: Mikrobi u ustima mogu se udružiti u superorganizme i napraviti pravi kaos

Ovo otkriće superorganizma 'zlikovca' stvarno je revolucionarno i neočekivano. Ovo nitko ne bi predvidio, rekao je mikrobiolog Knut Drescher sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj.

Branimir Vorša | 12.10.2022. / 14:59

Zubna higijena, ilustracija
Zubna higijena, ilustracija (Foto: Getty Images)

Bakterije i gljivice mogu udružiti snage nanijele veliku štetu zubima, slučalno su otkrili znanstvenici. Naime, prilikom ispitivanja mikroba koji uzrokuju agresivno propadanje zuba kod male djece, Zhi Ren, stomatološki istraživač sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, primijetio je dva različita organizma koji su pod mikroskopom predstavljali ujedinjenu frontu.

Daljnja istraživanja u laboratoriju istraživala su kako te bakterijsko-gljivične nakupine u ljudskoj slini mogu djelovati zajedno u ustima i uzrokovati bolest koja uzrokuje truljenje zuba. Rezultati istraživanja otkrivaju nekoliko 'novonastalih funkcija', zbog kojih se te nakupine ponašaju gotovo kao potpuno novi superorganizam. Spomenute novonastale funkcije uključujuću nove sposobnosti kretanja i širenja po ljudskim zubima.

Nanoroboti u zubnim kanalima čiste bakterije Nova razina dubinskog čišćenja zubi: Sićušni čistači ulaze i u najmanje kanaliće i ubijaju bakterije

Posve neočekivane mogućnosti

Ti spojeni patogeni uhvaćeni su kako rade stvari koje inače ne bi mogli sami. Tako Streptococcus mutans, obično sjedetarne bakterije, više nisu bile vezane samo za slinu. Hvatajući se na produženekrakovime kvasca, Candida albicans, bakterije su se sada mogle kretati 'skačući' i s kontinuiranim rastom dok se šire.

Ovo otkriće superorganizma 'zlikovca' stvarno je revolucionarno i neočekivano. Ovo nitko ne bi predvidio, rekao je mikrobiolog Knut Drescher sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj.

Ipak, to nije prvi put da su bakterije i gljivice pronađene kako rade zajedno i uzrokuju mnoge ljudske infekcije. Štoviše, znanje znanosti o tome kako se te zajednice razvijaju i funkcioniraju ostaje ograničeno. Autori navedene nove studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu PNAS, otkrili su u laboratoriju da se zapravo nakupine bakterija mogu pričvrstiti na tijelo, grane i vanjske šećere gljivičnih kvasaca.

Otporni na antibiotike i četkanje zubi

Ta stanična mreža može se zauzvrat lakše pričvrstiti na zube nego što to može učiniti pojedinačno. 'Superorganizam' također pokazuje jaču toleranciju na antimikrobna sredstva i pranje zubi četkicama.

Ipak, najluđi dio u svemu tom je kako se taj superorganizam zapravo kreće. Dok neke bakterije imaju male ručice koje koriste za plivanje, S. mutans je obično nepokretan. Zapravo, ni C. albicans ni S. mutans se ne mogu kretati kao takvi, ali budući da C. albicans može ispružiti ruke, predstavlja savršeno vozilo za statične bakterije. Kada se bakterije pričvrste na te filamente gljivica, one u biti mogu 'skočiti' naprijed i spojiti se s drugim biofilmovima.

Slika nije dostupna Mogu li trajni zubi ponovno narasti? Početna istraživanja japanskih znanstvenika dala su zanimljive rezultate

Vrlo brzo se šire

Prilikom testiranja superorganizama na površinama sličnim zubima, znanstvenici su otkrili da se bakterije kreću brzinom većom od 40 mikrona na sat, što je slično brzini kretanja molekula za zacjeljivanje rana u ljudskom tijelu. U roku od nekoliko sati nakon što su se dva patogena vezala, autori su uhvatili bakterije kako skaču na podloge udaljene 100 mikrona, udaljenost koja je više od 200 puta veća od njihove uobičajene duljine tijela.

Nitko drugi nije prijavio ovu vrstu mobilnosti na razini grupe, ističu autori nove studije.

Dinamičke gljivično-bakterijske interakcije dovode do superstruktura biofilma koje uzrokuju opsežna i ozbiljnija oštećenja površine zubne cakline, pišu.

Ako se bakterije i gljivice nekako mogu spriječiti da se međusobno vežu, istraživači misle da bi to moglo pomoći u sprječavanju karijesa.

Ali otkriće je važno i iz razloga izvan stomatološkog rada. Moglo bi pomoći objasniti kako slični superorganizmi šire zarazne bolesti ili uzrokuju kontaminaciju okoliša takvom brzinom.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti