Znanstvenici s dva sveučilišta u Japanu proveli su istraživanje kako bi saznali je li moguć ponovni rast trajnih zubi, jednom kada ispadnu. Eksperimentalni tretmani koje su proveli nad miševima dali su pozitivne rezultate, no naravno nemojte očekivati da će uskoro nešto slično biti moguće i s ljudima jer su potrebna brojna daljnja istaživanja. Ovo je bio tek prvi korak. Rana istraživanja provedena su na miševima te su znanstvenici uspjeli u tijelu potaknuti procese zahvaljujući kojima su im izrasli novi zubi, objavljeno je u Scenicu.

U eksperimentu je korištena terapija monoklonskim antitijelima, a tretman je uključivao blokiranje gena nazvanog USAG-1, čime je povećana aktivnost morfogenog proteina kostiju, molekule o kojoj ovisi koliko će zubi izrasti i zahvaljujući kojoj su zubi ponovno izrasli miševima korištenim u istraživanju. Isti rezultat - ponovni rast zubi, pokazalo je i eksperiment proveden na tvorovima, što je još važnije otkriće jer su njihovi zubi sličniji ljudskim u odnosu na zube miševa.

No iako su dobili ove ohrabrujuće rezultate, znanstvenici su se suočili s raznim izazovima jer geni koji utječu na rast zubi uvelike utječu i na druge razvojne procese u tijelu. Prvi tretmani tako su uzrokovali razne genetske poremećaje na laboratorijskim miševima, no s vremenom su ipak uspjeli pronaći način na koji su tretmani utjecali na rast zubi, bez drugih posljedica.

Ipak, takvi su poremećaji jasan znak koliko treba biti oprezan pri eksperimentiranju s genima, a znanstvenici najavljuju kako će istraživanje nastaviti i na drugim životinjama poput svinja i pasa.

Izvor: Futurism

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju