Alat za praćenje kontakata izloženih COVID-19 pojavio se na pametnim telefonima u Hrvatskoj: Što to znači za korisnike?

I korisnici u Hrvatskoj dobili su alat za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom. No, to ne znači i da ga mogu koristiti.

Martina Čizmić | 21.06.2020. / 09:27

Alat za praćenje kontakata (Foto: Zimo)

 Ako vas je posljednjih dana vaš pametni telefon obavijestio o ažuriranju vjerojatno ste bez razmišljanja kliknuli "ažuriraj". No, tek su rijetki primijetili da se nakon tog posljednjeg ažuriranja na njihovim telefonima nalazi alat za praćenje kontakata u doba koronavirusa.

Alat za "praćenje izloženosti COVID-19", kako mu je službeno ime, nalazi se u postavkama telefona (u dijelu koji se odnosi na Google), bez obzira koriste li oni iOS ili Android operativni sustav.

Alat za praćenje kontakata (Foto: Zimo)

Iako su neki odmah pomislili kako ih Google i Apple prate i tako prate i njihove kontakte, to baš nije točno. Radi se o alatu koji će omogućiti korištenje aplikacije za praćenje kontakata, a koju je potrebno preuzeti s Google Play ili App Store trgovine te odgovoriti na nekoliko incijalnih pitanja. Dakle, samo ažuriranje sustava ne znači i da je krenulo masovno praćenje korisnika.

Naime, kako bi zaštitili privatnost korisnika, ova je opcija automatski isključena, a korisnik ju, ako ju želi koristiti, mora sam aktivirati.

Osim toga, da bi praćenje kontakata funkcioniralo, korisnici trebaju na svojim pametnim telefonima imati instaliranu i neku od aplikacija za praćenje kontakata. U Hrvatskoj takva aplikacija još nije dostupna.

Alat za praćenje kontakata (Foto: Zimo)

Podsjetimo, Google i Apple udružili su snage kako bi stvorili tehnološki temelj za izradu aplikacija za praćenje kontakata. Alat omogućuje razmjenu podataka između različitih pametnih telefona putem Bluetootha te slanje obavijesti kontaktima u slučaju zaraze.

Dakle, za sad su korisnici u Hrvatskoj dobili ažuriranje koje ne mogu i ne trebaju koristiti. Ako i kad Hrvatska dobije aplikaciju za praćenje kontakata, pametni telefoni bit će spremni za njeno instaliranje i korištenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti