Nije bilo utjecaja na izbore: Podaci s Facebooka vjerojatno nisu korišteni u Trumpovoj kampanji

Aleksandr Kogan prema mnogima je glavni krivac (ili žrtveno janje) za skandal s kršenjem privatnosti korisnika Facebooka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2018. / 10:20

Svjedočenje pred parlamentarnim odborom (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je svojih desetak sati svjedočenja pred američkim Kongresom nedavno odradio Mark Zuckerberg, danas je red na svjedočenje osobe koja je, prema mnogima, glavni krivac za skandal s Cambridge Analyticom i kršenjem privatnosti podataka korisnika Facebooka. Aleksandr Kogan svjedočio je pred britanskim parlamentarnim odborom za kulturu, sport i digitalne medije o odnosu s Facebookom, Cambridge Analytici, kršenju privatnosti milijuna korisnika ove društvene mreže te o svojoj navodnoj vezi s Rusijom.

Svjedočenje Aleksandra Kogana pratite uživo na ZIMO-u:

Svjedočenje je završeno, a jedan od glavnih zaključaka je kako, prema Koganu, vrijednost njegovog istraživanja i iskorištavanje podataka s Facebooka nije imalo nikakav značaj za Cambridge Analyticu. Kaže kako su ti podaci bezvrijedni i vjerojatno se nisu koristili u predjedničkoj kampanji Donalda Trumpa i smatra kako se bolji rezultati mogu postići klasičnim oglašavanjem na Facebooku korištenjem svima dostupnih podataka. 

Posljednja tema današnjeg ispitivanja bila je navodna povezanost s Rusijom – posjetu sveučilištu St Petersbergu i projektu na kojem je radio vezanom uz istraživanje o zlostavljanju putem interneta i koje je financirala ruska vlada.  

Odbio je odgovoriti na pitanja o ugovoru koji ima s Facebookom


Govoreći o istraživanju koje su za SCL proveli na temelju podataka s Facebooka, rekao je kako je sada jasno kako je to istraživanje bilo bezvrijedno te da se mikro targetiranje temeljno na tim podacima s Facebooka pokazalo u potpunosti neučinkovitim. 

Odbija odgovoriti o ugovoru o povjerljivosti koji je potpisao s Facebookom te je na učestala pitanja o ugovoru povjerenstvu rekao kako bi to trebali pitati Facebook.

"Čista izmišljotina"

Facebook je zatražio od nas da izbrišemo podatke – to smo napravili što smo brže mogli, što je bilo tijekom prve polovice 2016. godine, no uvijek postoji mogućnost da su neki podaci ostali neizbrisani. I njemu i svima u Facebooku jasno je kako je netko te podatke mogao prebaciti na vanjski tvrdi disk i sakriti tako da je nemoguće dobiti potvrdu kako su ti podaci zaista izbrisani.
 
Kogan, zanimljivo, smatra kako nije prekršio pravila korištenja Facebooka jer smatra kako to nisu primjenjiva i provediva pravila. Kaže kako je iskustvo developera slično iskustvu korisnika - puno je malih slova koja se ne čitaju. 

Parlamentarni odbor posebno zanima zašto Kogan nije htio znati tko je njegov glavni klijent, odnosno tko je političar koji će koristiti podatke koje je on prikupio – rekao je kako je znao kako je riječ o republikancima, ali nije znao sve kandidate u pojedinim jedinicama. Dodao je kako je njegova percepcija većine političara takva da većina njih radi ono što misli da je dobro.

Nakon što mu je pročitan citat Alexandera Nixa iz Cambridge Analytice kako nisu dobili nikakve podatke od njega, odgovorio je: "Čista izmišljotina"
 

Znao je da će se podaci koristiti u političkim kampanjama

Na pitanje je li znao kako će SCL koristiti informacije koje su dobili za političke kampanje, Kogan je rekao da jest i znao je kako će se iskoristiti u SAD-u. Tek nakon toga bilo je govora o korištenju podataka i u Velikoj Britaniji.

Također, rekao je malo vjerojatno da su podaci koje je podijelio s Cambridge Analyticom korišteni u Trumpovoj kampanji. Naime, ti su se podaci koristili u kampanji Teda Cruza koji nije bio zadovoljan rezultatima koje su dobili od Cambridge Analytice i koji su trebali pomoći u utjecaju na birače.

O odnosu sa zviždačem i bivšim zaposlenikom Cambridge Analytice Christopherom Wyliem, rekao je kako je njegovoj kompaniji prodao podatke, no te podatke Wylie nije trebao platiti novcem, već im je trebao dati podatke koje je navodno imao, no on nije poštovao svoj dio dogovora. Kogan je, dakle, napomenuo kako od toga nije imao nikakve financijske koristi.

Govoreći o aplikaciji za prikupljanje podataka, Kogan je rekao kako sama aplikacija nije previše skupa i može se dizajnirati u 3-4 dana. Ono što je vrijedno su podaci koji dolaze s tom aplikacijom te je njihov cilj bio regrutirati 200 tisuća ljudi koji bi autorizirali aplikaciju.

SCL, kompanija koja u vlasništvu ima Cambridge Analyticu platila je između 600 i 800 tisuća dolara korisnicima koji su za 3-4 dolara ispunili kviz.

Facebook je Koganu davao podatke bez potpisivanja ugovora

Kogan je rekao kako mu je Facebook dao podatke bez potpisivanja ugovora te su ugovor potpisali puno kasnije.

Složio se s članovima odbora kako Facebook nije bio jasan o načinima na koji vanjski klijenti imaju pristup podacima ove društvene mreže, no napomenuo je kako je poznato i dokumentirano da su surađivali sa znanstvenicima i istraživačima.

Kogan je rekao kako je surađivao s Facebookom i dobivao je podatke – na početku o prijateljstvima između korisnika različitih država, a zatim o podatke o emocijama korisnika, odnosno smajlićima – podaci bazirani po spolu i dobi. No, Kogan kaže kako se iz tih podataka nisu mogli dobiti podaci o individualnim korisnicima – koristili su ih za akademska istraživanja.

Počelo je ispitivanje parlamentarnog odbora i predsjedavajući Damian Collins rekao je kako parlamentarni odbor najviše zanima, među inim, njegov odnos s Facebookom i podacima o korisnicima.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti