Alexa je zaista izgubila glas!

Zbog greške na Amazonovoj cloud platformi najpopularniji glasovni asistent na svijetu krajem prošlog tjedna neko vrijeme nije radio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2018. / 09:09

Amazon Echo Dot (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Nije prošlo niti mjesec dana od Super Bowla i Amazonove reklame u kojoj je njihov glasovni asistent, odnosno asistentica Alexa izgubila glas, a ova se situacija zaista dogodila u stvarnom životu. Naime, prošlog tjedna Alexa je "otkazala poslušnost" i nije odgovarala na upite korisnika – asistent nije radio na Amazonovim zvučnicima Echo, ali niti na drugim uređajima koji imaju podršku za Alexu.

"Oprostite, došlo je do pogreške", "Oprostite, vaš Echo izgubio je vezu" neke su od poruka koje su dobivali vlasnici ovih uređaja, a neki su se na Twitteru našalili kako su tužni jer ne mogu glasom upaliti svjetlo pa moraju ustati s kauča.

Alexa je prestala raditi zbog problema s Amazonovom platformom Cloud (Amazon Web Services) te nije bio ograničen samo na Alexu, već i na neke druge servise, stranice i aplikacije koje ovise o njihovu oblaku.

Treba napomenuti kako ovi problemi nisu zabilježeni na svim tržištima, a već nekoliko sati nakon što je ovaj glasovni asistent počeo javljati greške, problem je ispravljen, pa su vlasnici uređaja s Alexom napokon mogli doznati vremensku prognozu, upaliti/ugasiti svjetla ili pustiti omiljenu pjesmu bez posezanja za telefonom i ustajanjem s kauča.

Pametni zvučnici s glasovnim asistentima sve su popularniji uređaji te je Amazonov Echo Dot tijekom prošlih blagdana bio najprodavaniji uređaj na Amazonu, a upravo je Alexa najpopularniji glasovni asistent koji dominira tržištem. Bezos i ekipa u budućnosti će nastaviti s unapređivanjem Alexe te neke glasine kažu kako bi taj asistent u budućnosti mogao imati mogućnosti univerzalnog prevoditelja koji bi u stvarnom vremenu mogao prevoditi razgovore ljudi koji ne komuniciraju istim jezikom.

Što se tiče prošlotjednih problema, iako ekipi u Amazonu nije svejedno, takve se stvari događajui brojnim drugim velikim kompanijama (npr. koliko je puta samo do sada "pao" Facebook), a događat će se i dalje.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti