Natjecanje Security Day, koje se održalo ovog vikenda, bilo je prilika da snage odmjere najbolji bijeli hakeri u Hrvatskoj. Natjecanje se održalo u tri kategorije prilagođene različitim razinama znanja u kojima su 73 prijavljena maturanta, studenta i ICT profesionalca pokazala svoje vještine u području kibernetičke sigurnosti, a samo natjecanje održano je prema CTF principu (Capture The Flag), s područja kriptografije, reversnog inženjeringa, ranjivosti web-aplikacija i operacijskih sustava.

Slika nije dostupna Hakeri pokušavaju iskoristiti SP u nogometu za prijevare i krađe podataka

Pred natjecateljima u svakoj kategoriji bili su hakerski zadaci, primjerice dekodiranje i dekriptiranje poruka, razbijanje lozinki i različiti oblici upada u sustave, a uspješnost natjecatelja ocjenjivao je specijalizirani IT sustav, pri čemu se nije propitkivala metodologija, već efikasnost i brzina pri rješavanju zadataka.

Antonio Fran Štignjedec, s ostvarenih je 130 bodova od mogućih 210, u kategoriji maturanata nagrađen punom školarinom za prvu godinu stručnog prijediplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženjerstvo, čija je vrijednost gotovo 40.000 kuna.

Najbolji u kategoriji studenata pokazao se Mario Vata ostvarivši 275 od mogućih 380 bodova, osvojivši pritom punu školarinu za prvu godinu stručnog diplomskog studija Primijenjenog računarstva za smjerove Programsko ili Sistemsko inženjerstvo u vrijednosti od 42.840 kuna.

Konferencija HGK o kibernetičkoj sigurnosti Zabrinjavajući podaci: Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

ICT profesionalac koji se pokazao najboljim stručnjakom za kibernetičku sigurnost jest Kristian Magaš, koji je ostvario 260 od ukupno 340 bodova te je nagrađen vaučerom za trening Certified Ethical Hacker (CEH) u organizaciji EC-Councila i certifikacijskim ispitom čija je vrijednost viša od 21.000 kuna.

Iza nas je vrlo uspješno natjecanje Security Day na kojem su snage odmjerili talentirani postojeći i budući stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Kibernetička sigurnost iz dana u dan postaje sve važnija, a stručnjaka na tom polju kronično nedostaje, i u svijetu i u Hrvatskoj. Ponosni smo što je NATO prepoznao Algebrine napore u edukaciji nove generacije stručnjaka za kibernetičku sigurnost te nam je želja nastaviti osvještavati hrvatsku javnost o važnosti ove teme, izjavio je Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Algebri.

Računalna prijevara, ilustracija Navijači, oprez! Nemojte nasjesti na lažne nagradne igre i "besplatne" ulaznice za Svjetsko prvenstvo u Katru

Cjelodnevno natjecanje Security Day prvi put je organizirala Algebra u suradnji s NATO-om i EC-Councilom, a namjera natjecanja jest osvijestiti hrvatsko tržište o gorućoj temi kibernetičke sigurnosti koja iz dana u dan postaje od sve većeg globalnog, ali i nacionalnog značaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju