Amazon objavio Android Appstore

Amazon je službeno objavio svoju inačicu online trgovine aplikacijama koja je bazirana na Androidu i već ima 3,800 aplikacija.

Zimo Zimo Zimo | 22.03.2011. / 09:33

Amazon objavio Android Appstore

Amazon je službeno objavio svoju inačicu online trgovine aplikacijama koja je bazirana na Androidu i već ima 3,800 aplikacija.

Tokom današnjeg dana, Amazonov Appstore dostupan će biti na stranicama amazon.com/appstore, dok će korisnici sa Android uređajima moći preuzeti Appstore na svoje uređaje.

Napomenimo samo da je screenshot dolje obavljen prije nego su ponovo povukli adresu Appstorea. Sve u svemu, Appstore će biti dostupan tokom dana!

Amazon je od siječnja krenuo u 'potragu' za developerima koji su već izradili oko 3,800 aplikacija dostupnih za korisnike.

Odmah po lansiranju novog Amazonovog Appstorea, aplikacije su dostupne od raznih developera od Gamelofta, Handmarka i Glu Mobilea, no sve je to još vrlo mali broj aplikacija s obzirom na Androidov Market (+200,000) i Appleov App Store (+300,000).

Kako bi potaknuli kupce na kupnju i istraživanje aplikacija, Amazon će svaki dan objaviti jednu besplatnu aplikaciju (prva je Angry Birds Rio)  kako bi pomogli developerima promovirati aplikacije.

Druga stvar je da će Appstore imati 'Test Drive' značajku koja će omogućiti korisniku da preko računala isproba igru prije nego je kupi. Tehnologija koja Amazon ovdje koristi je njihov cloud servis.

Korisnici će moći otvoriti aplikaciju, te je pokrenuti u svojem pregledniku. Vrijeme limitirano za testiranje aplikacije je 30 minuta nakon čega će korisnik moći kupiti aplikaciju.

I još jedan način kako će Amazon pomoći su preporuke orijentirane prema već obavljenim kupnjama, što je već otprije poznato kod Amazona i EBaya. Naime, kupite li recimo kuharicu i high-tech posuđe, Amazon će vam preporučiti, na temelju vaše prijašnje kupnje, npr. aplikaciju za recepte.

Kupnja je pojednostavljena na najvišem nivou, pa tako kupnju mogu obaviti svi koji imaju kreditnu karticu uz jedan klik.

Zanimljiv je koncept zarade za developere. Naime, ukoliko developer odluči prodavati svoju aplikaciju za 1$, i Amazon pristane na tu cijenu, developer zarađuje 70% cijene, odnosno 70 centi za svako preuzimanje.

Ako pak Amazon odluči da ta aplikacija bude besplatna taj dan, developer dobiva 20% cijene, odnosno u ovom slučaju 20 centi. Developer u svakom slučaju zarađuje.

Amazon je, izgleda, pod povećalom divova poput Apple koji je već podnio tužbu protiv Amazona radi kršenja zaštitnih znakova, te nepoštenog tržišnog natjecanja. (App Store - Appstore).

Nadalje, Amazonov je fokus povećanje prometa na svom Appstoreu uz pomoć svojih izvora. Nadaju se kako će postići partnerstvo sa raznim mobilnim dobavljačima od kojih je prvi Cellular South koji će pak imati Appstore dostupan za svoje korisnike pomoću raznih metoda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti