Amazon planira otpustiti čak 10 tisuća ljudi

Nakon Mete i Twittera u kojima je bez posla ostalo više tisuća ljudi, čini se kako je sljedeći na redu Amazon.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2022. / 12:24

Otkaz (Foto: Getty Images)

Amazon je odnedavno vlasnik jednog rekorda s kojim se sigurno ne žele pohvaliti. Nakon višemjesečnog crvenila na burzi, postali su prva javna kompanija u povijesti koja je izgubila na vrijednosti više od bilijun dolara. Situacija, jasno, nije najsjajnija, a u takvim situacijama kompanije se najčešće moraju odlučiti za nepopularne odluke. Otkaze.

Amazonov robot Sparrov odnosno Vrapčić Amazon predstavio novog robota u svojim skladištima koji bi trebao pomagati u pakiranju narudžbi

Službeno još nema nikakvih informacija, no poznati mediji poput The Wall Street Journala i New York Timesa govore o tisućama, odnosno čak oko 10 tisuća otkaza. Riječ je o manje od jedan posto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji te oko 3 posto njihovih korporativnih zaposlenika.

Otpuštanja, koja su najveća u povijesti kompanije, trebala bi početi tijekom ovog tjedna, a obuhvatit će osobe iz odjela uređaja, prodaje te ljudskih resursa.

Riječ je o najvećem broju otkaza u povijesti kompanije, a otpuštanja bi trebala početi tijekom ovog tjedna. Amazon je još ranije najavio neke poteze usmjerene racionalizaciji troškova - pauzirano je zapošljavanje korporativnog kadra u odjelu prodaje, ugasili su svoj telehealth servis, prekinuli su projekt dostavnog robota i projektora za djecu, zatvorili su sve osim jednog pozivnog centra u SAD-u itd.

Broj zaposlenika, prema dostupnim podacima, povećao s nešto manje od 800 tisuća krajem 2019. na čak 1,6 milijuna krajem prošle godine. Usprkos tome Amazon je, slično kao i druge tehnološke kompanije dugo vremena imao problema sa zapošljavanjem i pronalaženjem odgovarajućeg kadra, no sada je situacija u potpunosti drukčija u cijeloj industriji.

Slika nije dostupna Kakav neslavni rekord Amazona: Postali su prva javna kompanija koja je izgubila na vrijednosti više od bilijun dolara

Tako je Twitter, nakon dolaska Muska, izlazna vrata pokazao skoro polovici zaposlenika, a nedavno je i Mark Zuckerberg najavio otkaze za čak 11 tisuća zaposlenika. Bez posla su ostali zaposlenici i u brojnim drugim (manjim) tehnološkim tvrtkama.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti