Amazon pokrenuo program sličan Kickstarteru i najavio nove proizvode

Amazon će prije početka proizvodnje novih uređaja provesti 30-dnevnu kampanju tijekom koje će vidjeti postoji li interes za te proizvode.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2021. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako uz Amazonov hardver najčešće povezujemo uređaje poput pametnih zvučnika Echo i čitača e-knjiga Kindle, ta je tvrtka tijekom proteklih godina predstavila i druge proizvode kojima je zajednička jedna stvar - podržavaju njihova glasovna asistenta Alexu. Npr. predstavili su mikrovalnu pećnicu, naočale, zidni sat itd., no nisu sve te proizvode korisnici dobro prihvatili te su se neki pokazali kao potpuni promašaj.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Britanska organizacija za zaštitu potrošača upozorava na brojne plaćene i lažne recenzije proizvoda

Kako bi u budućnosti izbjegli sličan scenarij te kako bi unaprijed znali koji su proizvodi korisnicima zanimljivi, a koji ne, Amazon je pokrenuo program Build It. Program podsjeća na Kickstarter te će putem njega Amazon predstaviti nove proizvode, no neće odmah krenuti u njihov razvoj, već će sačekati 30 dana i vidjeti kakav je interes korisnika. Ako se dovoljan broj ljudi odluči za kupovinu tih proizvoda, krenut će u proizvodnju.

Zanimljivo, Amazon neće postaviti neku granicu oko sredstava koje je potrebno prikupiti kako bi proizvod krenuo u proizvodnju, već potražnju za proizvodom prikazuju kroz posebnu statusnu traku na kojoj će se u postotcima prikazivati koliki je interes i koliko je proizvod blizu ulaska u realizaciju. Naravno, kao i u slučaju Kickstartera, korisnicima će se naplatiti samo za one proizvode koji krenu u proizvodnju, nakon što im se isporuče.

Za početak, putem programa Amazon Build It Bezosova kompanija ponudit će tri uređaja - zanimljivi printer podsjetnika stick-it po cijeni od 90 dolara (koji je već skupio skoro 50 posto sredstava), pametnu vagu za 35 dolara te zidni sat po cijenu od 80 dolara. Korisnici koji u roku od 30 dana odluče kupiti te uređaje dobit će popust, a nakon mjesec dana i ako proizvod krene u proizvodnju, prodavat će se bez popusta.

Slika nije dostupna Andrew Jassy dio je elitnog Amazonova S-tima: Evo zašto je on savršeni nasljednik Jeffa Bezosa

Iz Amazona kažu kako će putem Build Ita uskoro ponuditi nove proizvode, a nije poznato razmišljaju li ponuditi svoj program i drugim kompanijama koje prodaju proizvode putem Amazona ili će biti rezerviran samo za njihove proizvode.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti