Amazon potukao Europsku komisiju: Ne moraju platiti 250 milijuna eura poreza

Komisiji sad predstoji mogućnost žalbe na odluku suda, no ako je suditi po prethodnim slučajevima, i to bi mogla izgubiti.

Martina Čizmić | 12.05.2021. / 16:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kad je prije četiri godine Europska komisija donijela odluku kojom je Amazon dužan uplatiti 250 milijuna eura poreza zbog iskorištavanja poreznih olakšica, svi su mislili da je to početak obračunavanja EU i velikih tvrtki.

No, baš kao što je to bilo u slučaju Applea koji je također trebao uplatiti porez u irsku državnu blagajnu (porez koji Irska nije željela), i Amazon se žalio i dobio presudu.

Slika nije dostupna Pljuska Europskog suda Komisiji: Apple ipak ne mora uplatiti 13 milijardi eura Irskoj

Apple (Foto: AFP) Ima i toga: Dobili od Applea 14 milijardi eura i još se žale

Podsjetimo, Amazon se našao na udaru Europske komisije jer je od 2006. do 2014. za poslovanje u Europi koristio operativnu kompaniju smještenu u Luxembourgu, čime je smanjio prihod koji se oporezuje. Komisija je tad Amazon optužila da je iskoristio svoju podružnicu kako bi smanjio operativni profit i tako smanjio količinu poreza koji treba uplatiti. Iz Amazona su tvrdili kako je sve po međunarodnim propisima te da je odluka Europske komisije pogrešna i prepuna metodoloških potrešaka.

Iako je Amazon u međuvremenu promijenio svoju poreznu strukturu, pa tako i količinu poreza koji plaća, sud se složio s njihovom žalbom i utvrdio kako "tako posloženo poslovanje nije donijelo nikakve prednosti Amazonu u odnosu na druge tvrtke" te kako odluka Komisije nije valjana.

Komisiji sad predstoji mogućnost žalbe na odluku suda, no ako je suditi po prethodnim slučajevima, i to bi mogla izgubiti.

Čini se kako europska nastojanja da natjeraju velike tehnološke tvrtke na plaćanje većih (po europskim političarima pravednijih) poreza, nisu baš najbolji recept. Možda će bolje sreće biti zemlje G20 koje rade na ideji globalnog poreza koji bi olakšao oporezivanje velikih međunarodnih kompanija i, na neki način, stavio ih sve u isti položaj. No, za sad je to samo ideja koju treba dodatno razraditi, a koja će sigurno imati svoje protivnike. Bez obzira na to kakva bila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti