Ima i toga: Dobili od Applea 14 milijardi eura i još se žale

U irsku državnu blagajnu ''kapnulo'' je više od 14 milijardi eura poreza i kamata od tehnološkog diva Applea, ali će se Irci žaliti na to, jer taj novac uopće ne žele.

Ivana Domitrović | 19.09.2018. / 14:02

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Irska Vlada u potpunosti je primila iznos koji je Europska komisija naredila Appleu da uplate toj državi na račun poreza i kamata. Radi se o vrtoglavom iznosu većem od 14 milijardi eura. Ali, eto ima i toga, irske vlasti taj novac uopće ne žele. Čak su podigli žalbu na odluku da ga moraju primiti.

Međutim, kako je Europska komisija naredila da novac uzeti moraju, htjeli – ne htjeli, Irci će ga čuvati na posebnom računu dok se ne donese odluka na njihovu žalbu.

Velika vijest o silnim milijardama eura isplate, buknula je na ljeto 2016. godine, kada je nakon vijećanja povjerenstva za konkurentnost Europske komisije, donesena odluka da Apple nije imao fer porezni tretman u Irskoj.

Nakon trogodišnje istrage, zaključeno je da američka tvrtka na nezakonit način koristi porezne povlastice u Irskoj.

Irska je dala nepripadajuće porezne povlastice američkoj tvrtci Apple koje ta tvrtka vratila u irski proračun što je apsolutni rekord u pogledu kazni za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju u Europskoj uniji.

Isprava se radilo o oko 13 milijardi eura, ali kamate su rasle pa se iznos penje prema 15 milijardi. Apple nije sve uplatio u cijelosti nego u ratama, počevši od svibnja, objavio je Guardian.

Što bi sve Irci mogli s novcem kojeg ne žele?

Uplaćenim milijardama u Irskoj bi se cijelu godinu mogao primjerice servisirati zdravstveni sustav.

Iznos od 13.1 milijardu eura kojeg je Apple morao platiti 2016., u međuvremenu je porastao za 1,2 milijardi eura. S obzirom na to da država ne dira taj novac, a sudski sporovi oko njega bi mogli trajati godinama, kamata na glavnicu koju dobiju i u slučaju odluke o povratu novca Appleu, Ircima bi mogao biti dostatan za razna državna servisiranja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti