Amazon priprema Alexu s generativnom AI, a tu verziju namjeravaju naplaćivati

Prve informacije oko Alexe s generativnom umjetnom inteligencijom govore da je pred ekipom iz Amazona još dosta posla.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2024. / 12:15

Alexa (Foto: Afp)

Kada je Amazon predstavio svog glasovnog asistenta Alexu prije deset godina, korisnici su bili prilično impresionirani s načinom na koji mogu razgovarati s tehnologijom kojom su mogli upravljati glasom. Iako je prošlo samo desetljeće od njena predstavljanja, Alexa se danas čini prilično zastarjelom tehnologijom koja se ne može usporediti s AI alatima poput ChatGPT-4o ili posljednje verzije Googleova Geminija čije su mogućnost značajno bolje.

Glasovni asistent na mobitelu Telefoni su se stalno aktivirali u njenoj blizini: Očajna trenerica fitnesa morala je promijeniti ime iz bizarnog razloga

Toga su svjesni i u Amazonu pa ne žele da Alexa, koja je tijekom godina postala prilično popularna, pogotovo u SAD-u, padne u drugi plan. O popularnosti ovog glasovnog asistenta dovoljno govori podatak objavljen prošle godine - do tada je prodano više od 500 milijuna uređaja s podrškom za Alexu, iako isti podaci koje je objavio Amazon pokazuju kako oko četvrtine vlasnika takvih uređaja već nakon drugog tjedna više ne koristi njihova asistenta.

Kako ne bi zaostajali za konkurencijom, iz Amazona su se odlučili na implementaciju generativne umjetne inteligencije u Alexu, no loša vijest za sve korisnike ovog asistenta jest što korištenje takve verzije pogonjene s generativnom AI neće biti besplatno. Prema izvorima novinara CNBC-a, Amazon će i dalje zadržati aktualnu verziju Alexe i njeno korištenje neće se naplaćivati, no za verziju pogonjenu umjetnom inteligencijom na kojoj trenutačno rade, bit će potrebno plaćati mjesečnu pretplatu, a ona će biti obvezna i za osobe koje plaćaju 139 dolara godišnje pretplate za Amazon Prime.

O kojem se iznosu radi, još nije poznato i čini se kako niti u Amazonu još nisu donijeli konačnu odluku. Dio zaposlenika tvrtke navodno je predložio mjesečni iznos od čak 20 dolara s kojim bi se pokrili troškovi razvoja i korištenja generativne AI, no ta se cifra čini preskupom.

Ekipa iz Amazona već neko vrijeme priprema korisnike na takve novitete. Prošle su godine tako najavili kako će njihov posljednji jezični model korisnicima omogućiti konverzaciju koja će biti slična razgovoru s ljudima te će biti puno bolja u odnosu na Alexu, dok je nedavno CEO tvrtke Andy Jassy najavio kako će generativna umjetna inteligencija biti u središtu svih korisničkih iskustava tvrtke.

Siri Šef Microsofta komentirao kako je tehnologija koja je trebala donijeti revoluciju "glupa kao noć"

Još prije nekoliko mjeseci na mreži su se pojavile informacije kako čak 15 tisuća osoba testira novu verziju Alexe koja se razvija pod kodnim imenom Remarkable Alexa, iako bi se konačna verzija mogla pojaviti kao Alexa Plus. Prema tim informacijama, njihov AI glasovni asistent nije ispunio očekivanja te su njegovi rezultati bili prilično razočaravajući tako da je pred inženjerima iz tvrtke još puno posla.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti