Šef Microsofta komentirao kako je tehnologija koja je trebala donijeti revoluciju "glupa kao noć"

Danas je gotovo pa sigurno da budućnost pripada umjetnoj inteligenciji, čiji je potencijal nevjerojatan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2023. / 09:31

Siri (Foto: Afp)

Kada su sredinom prošlog desetljeća tehnološke kompanije predstavile svoje glasovne asistente s kojima su korisnici mogli pričati i zadavati im različite naredbe, mnogi su smatrali kako bi glas mogao postati nov i revolucionaran način na koji ćemo upravljati uređajima i aplikacijama. Slično je 2016. godine razmišljao i Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, koji je rekao da su "botovi nove aplikacije".

Glasovni asistenti (Foto: Stone Temple) "Najpametniji" glasovni asistent je…

Očekivanja od tog tržišta bila su velika, a iako se glasovni asistenti i dalje koriste, jasno je kako nisu ispunili svoj potencijal. A u nedavnom intervjuu Nadella je jednostavno objasnio i zašto. Svi su bili glupi kao noć, komentirao je prve generacije glasovnih asistenata: Bilo da je riječ o Cortani, Alexi, Google Assistantu ili Siri, nijedan od njih jednostavno nije radio. Dodao je kako su tada mislili da imaju proizvod koji će označiti novi način na koji se pristupa informacijama, no taj proizvod nije radio.

Microsoft je svoj glasovni asistent Cortana lansirao 2014. godine kao virtualni asistent za produktivnost koji će, među inim, davati odgovore na pitanja, organizirati sastanke i stvarati podsjetnike. No u to je vrijeme Nadellina kompanija imala problema na mobilnom tržištu (podsjetimo, Microsoft je kupio Nokiju i htio postati važan igrač na tržištu smartphona, u čemu nije uspio), zbog čega su se morali oslanjati na treće strane za integraciju Cortane.

U tome nisu bili prilično uspješni te je 2018. za samo dva posto globalnih korisnika Cortana bila primarni glasovni asistent. Tri godine nakon toga Microsoft je odustao od korištenja tog asistenta na Androidu i Appleovim uređajima te je Nadella 2021. rekao kako Cortanu više ne vidi kao konkurenta Siriju i Google Assistantu. Na Business Insideru podsjećaju kako niti Amazon nije u puno boljoj situaciji te kako je njihov odjel Worldwide Digital, koji, među inim, uključuje i pametne zvučnike Echo, videoservis Prime i glasovni asistent Alexa, u prvom kvartalu prošle godine završio u minusu od čak tri milijarde dolara, pri čemu je najveći minus zabilježen upravo zbog Alexe.

Slika nije dostupna Amazonova umjetna inteligencija djevojčici dala pogibeljan izazov: "Očekivao sam da je Alexa zla, ali nisam posumnjao da je toliko zla"

Danas je jasno koja će tehnologija zamijeniti glasovne asistente. Chatbotovi bazirani na umjetnoj inteligenciji, iako su daleko od savršenog, pokazali su velike mogućnosti i nevjerojatan potencijal te mnoge su kompanije počele s razvojem AI alata. Jedna od kompanija je i Microsoft, koji je uložio čak 10 milijardi dolara u tvrtku koja razvija najpoznatiji chatbot ChatGPT te je predstavio i vlastiti chatbot Bing AI.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti