Amazonova umjetna inteligencija djevojčici dala pogibeljan izazov: "Očekivao sam da je Alexa zla, ali nisam posumnjao da je toliko zla"

Termin umjetna inteligencija previše se uzima zdravo za gotovo, a to može dovesti do neželjenih situacija s potencijalno pogibeljnim posljedicama.

Branimir Vorša | 28.12.2021. / 14:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazonova Alexa može svašta, od toga da vam pušta glazbu i priča viceve do vođenja kvizeva. Zato su i Amazonovi pametni zvučnici koji u sebi imaju Alexu, popularan božićni poklon za mnoge, posebice djecu.

No nisu svačija isustva s Alexom baš tako super, a jedan takav primjer osvanuo je i na Twitteru.

Kristin Livdahl, majka 10-godišnje djevojčice u objavi na Twitteru ispričala je kako je njezina kći upitala Amazonov Echo pametni zvučnik da joj da neki izazov. Alexa je zauzvrat povukla rezultat s Googleove tražilice i ispostavlja se da je zbog toga moglo doći i do tragičnih posljedica.

Slika nije dostupna Zlostavljaju ih, ismijavaju i prema njima se ponašaju kao prema robovima: Strašan utjecaj glasovnog asistenta na djevojčice

Izazov je jednostavan: stavi punjač mobitela napola u utičnicu te onda kovanicom dotakni izloženi dio punjača.

Tu je sugestiju Alexa povukla s Googleove tražilice, što znači da ideja zapravo nije potekla od same Alexe, već da njezin AI nije provjerio je li taj prijedlog siguran za djecu.

Bila sam tamo i povikala, ne, Alexa ne! Kao da je riječ o psu. Kćer mi je rekla da je ionako prepametna da napravi takvo što, prepričala je Livdahl, koja je verbalnom intervencijom spriječila potencijalno pogibeljnu situaciju.

Slika nije dostupna Kako je Alexa omogućila perfidan osvetnički pohod: Shvatio je što se događa tek kad je na Facebooku osvanula njegova gola fotografija i pitanje - "Izgledam li debelo?"

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) Interni podaci iz Amazona pokazuju da mnogima Alexa - jako brzo dosadi

Objava je izazvala niz bijesnih reakcija na Twitteru, usmjerenih prema Amazonu.

Očekivao sam da je Alexa zla, ali nisam posumnjao da je toliko zla, stoji u jednom od komentara.

Drugi korisnici Twittera su istaknuli da je rizik od tako nečega moguć jedino u SAD-u, zbog tehničkih razloga i različitog stila utikača koji se koriste u ostatku svijeta.

Iz Amazona su brzo brzo odgovorili na objavu i poručili da Alexa više neće davati izazove na upit korisnika.

Izvor: Daily Star

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti