Kako je Alexa omogućila perfidan osvetnički pohod: Shvatio je što se događa tek kad je na Facebooku osvanula njegova gola fotografija i pitanje - "Izgledam li debelo?"

Britanka je iskoristila sve što je mogla ne bi li napakostila bivšem dečku, a to je uključivalo i objavu njegovih nagih fotografija na društvenim mrežama.

Martina Čizmić | 19.08.2021. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni uređaji neizostavan su dio pametnog doma. No, što kad kontrolu nad tim uređajima preuzme osoba koja tamo više ne živi i krene u osvetnički pohod?

Naime, kako se moglo čuti na sudu u britanskom Isleworhu, 46-godišnja Phillipa Copleston-Warren pristupila je aplikaciji kućnog asistenta Alexe, koja je u vlasništvu njenog bivšeg dečka te preuzela kontrolu nad kamerama, svjetlima i Amazon Echo pametnim zvučnikom u njegovom domu.

To joj je omogućilo da promatra svog bivšeg dečka i njegovu novu djevojku u njegovoj kući, u kojoj je prije boravila s njim. Palila je i gasila svjetla, a u jednom je trenutku putem pametnog zvučnika novoj djevojci rekla da se "gubi iz kuće", dok je iskoristila kamere kako bi snimila nage fotografije bivšeg dečka i objavila ih na društvenim mrežama.

Da se nešto čudno događa, njen bivši partner otkrio je tek kad su ga njegovi zabrinuti prijatelji pitali zašto je na Facebooku objavio svoju nagu fotografiju uz pitanje "Izgledam li debelo?".

Tužitelj je otkrio i kako je nova djevojka dobila ponižavajuće poruke na svom profilu Match.com i to sa profila žrtve koji je bio pod kontrolom 46-godišnje Britanke.

Phillipa Copleston-Warren ogriješila se o privatnost žrtve. Uzrokovala je da se on osjeća nesigurnim u svom domu i online. Nije uklonila fotografije kad se to od nje tražilo i promijenila je lozinke na računima kako bi onemogućila žrtvi pristup, rekao je tužitelj na sudu.

Dodao je kako se u grupi na WhatsAppu hvalila svojim pothvatima i prijetila daljnjim slanjem nagih fotografija svim prijateljima i poslovnim partnerima žrtve.

Priznala je svoju krivnju zbog otkrivanja privatnih seksualnih fotografija s namjerom izazivanja štete.

Ovo je možda najbolji primjer što se može dogodili ako se netko zainati i odluči osvetiti, a ima pristup aplikacijama ili šiframa uređaja u pametnom domu.

Kako biste to izbjegli, najbolje je ne dijeliti lozinke s drugim osobama ili ih, nakon razilaženja, obavezno promijeniti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti