Amazonov čitač e-knjiga proslavio je deseti rođendan

Amazonov čitač e-knjiga proslavio je deseti rođendan dokazavši se kao najpopularniji uređaj ove vrste

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 21.11.2017. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Sve je, zapravo, počelo 2004 godine, kada je Amazon, koji je tada tek kročio prema vrhu informatičkog svijeta krenuo s razvojem čitača knjiga u elektronskom obliku. Bila su to vremena kada je korištenje interneta polako ali sigurno doživljavalo globalnu ekspanziju, ali i vrijeme u kojem su knjige, klasične knjige dominirale, a e-knjige su bile avangarda koju je malo tko koristio. Vjerojatno je i to jedan od razloga što je prvi Kindle, umjesto godinu i pol, tek nakon tri godine ugledao svijetlo dana i počeo nevjerojatno uspješan put.

Sve se službeno predstavilo 19. studenoga 2007 godine, tada je Amazon označio početak prodaje svojeg čitača e-knjiga. Prodavao se po početnoj cijeni od 399 američkih dolara, a svakako je zanimljivo da je u prvoj “turi” prodan za samo pet i pol sati. Već ovaj podatak je više nego impresivan, a koliko je Amazon zapravo imao problema s osiguravanjem dovoljnih količina prvog Kindlea otkriva i podatak kako je nakon početne rasprodaje bilo nemoguće kupiti ovaj “gadget” sve do travnja 2008 godine.

Kako je Amazon u svojim začecima bio, pojednostavljeno rečeno, “on-line knjižnica” tako je rastao i Kindle, koji je do dana današnjega ostao apsolutni sinonim za sve što ima veze s e-knjigama. Amazon nikada nije objavio kolika je ukupna prodaja Kindlea u svim njegovim inačicama, no sasvim sigurno se radi o ogromnim brojkama. Budućnost? Neupitna i možda više nego zanimljiva, jer Amazon namjerava napraviti “Kindle koji će biti poput prave knjige, poput pravog lista papira”, što bi značilo - iznimno tanak i savitljiv. Nadamo se da ćemo i to dočekati…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti