Amazonov patent: Dron koji će se sam uništiti prije pada na zemlju

U slučaju problema zbog kojih bi bespilotna letjelica mogla pasti, dron bi se u zraku počeo sam uništavati i rastavljati u male dijelove koji ne bi bili (toliko) opasni za ljude na Zemlji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.12.2017. / 08:53

Amazonov patent (Foto: Amazon/USPTO) (Foto: Amazon/USPTO)

Amazon i brojne druge kompanije već testiraju uslugu dostave putem bespilotnih letjelica koje bi trebale pojednostaviti i ubrzati dostavu hrane i brojnih drugih proizvoda. No dok ovakav način dostave postane uobičajen, potrebno je riješiti brojne probleme i prepreke – od osiguravanja da dron s proizvodom dođe na točnu adresu (da ne bi završio na krivoj adresi ili da ga netko sruši i ukrade proizvod, odnosno potrebno je riješiti problem dostave u zgrade) pa do situacija u kojima bi bespilotna letjelica otkazala poslušnost i srušila se na zemlju. Pad drona s velike visine mogao bi ozlijediti ili čak ubiti ljude na zemlji, stoga to možda predstavlja najveću opasnost ne samo za dostavu putem dronova već i općenito za korištenje bespilotnih letjelica iznad naseljenih mjesta.

Kako bi riješio ovaj problem, Amazon je prijavio patent za samouništavajuće dronove – ako bi došlo do kvara ili bi iz nekog drugog razloga bespilotna letjelica počela padati, ona bi se rastavila na manje dijelove i sama uništila. Tako bi, umjesto teškog drona koji bi pao u komadu i nekoga možda ozlijedio i ubio, na Zemlju pali sami njegovi mali ostatci koji ne bi trebali biti toliko opasni po ljude.

Amazonov patent (Foto: Amazon/USPTO) (Foto: Amazon/USPTO)

U patentu je opisan način na koji bi računalo, u slučaju problema zbog kojeg dron više ne bi mogao letjeti, prvo izračunalo njegovu putanju, vremenske uvjete i teren iznad kojeg se nalazi te bi tek onda počelo s polaganim rastavljanjem dijelova u zraku. U ilustraciji koju je Amazon priložio uz patent i koja je objavljena u Patent and Trademark Officeu (USPTO), prikazan je način na koji dron malo-pomalo odbacuje dijelove korištenjem posebnih kuka, opruga ili čak malih eksplozivnih naboja. Dakle, letjelica ne bi trebala odjednom eksplodirati, već bi se njezini mali dijelovi polako rastavljali u zraku i tako pali na tlo.

Kao i uvijek kada su patenti u pitanju, njihova prijava ne mora značiti da će ih Amazon zaista primijeniti u praksi jer, osim tehničkih izazova koje treba riješiti, potrebne su i brojne dozvole, pa će vjerojatno proći još dosta vremena dok nad nebom ne budu letjeli dronovi koji će sami moći rastaviti, tj. uništiti.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti