Ambiciozan i plemenit plan šefa Facebooka: Ulaže milijarde u znanost i borbu protiv bolesti

Šef Facebooka namjerava prodati dionice Facebooka u vrijednosti do čak 13 milijardi dolara s kojima će financirati znanstvenike i znanstvena istraživanja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2018. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon rođenja prvog djeteta, Mark i Priscilla Zuckerberg najavili su kako će donirati 99 posto vrijednosti dionica Facebooka s ciljem "napretka ljudskog potencijala i promicanja jednakosti", a njihove najave nisu ostale samo prazne riječi na papiru, već su pokrenuli filantropsku organizaciju Chan Zuckerberg Initiative (CZI) s kojom financiraju brojne znanstvene projekte.

Još ranije šef Facebooka najavio je planove o prodaji do 13 milijardi dolara vrijednosti dionica kompanije s kojima će financirati ovu neprofitnu organizaciju čiji je konačni ambiciozni cilj "tijekom života naše djece izliječiti sve bolesti" te je tijekom ove godine već prodao dionica u vrijednosti većoj od 5 milijardi dolara s kojima financira CZI.

Ova je organizacija, što je važno napomenuti, potpuno odvojena od Facebooka te njeni osnivači aktivno sudjeluju u njenom radu – dok se Priscilla u potpunosti posvetila inicijativi u kojoj je zaposleno čak 250 ljudi, Mark također sudjeluje na brojnim važnim sastancima, razgovara sa znanstvenicima i posvećuje dio vremena projektima ove organizacije. Jedini način na koji se mogu riješiti veliki svjetski problemi, smatraju u CZI-u, jest suradnjom između organizacije poput njihove, tehnoloških kompanija i znanstvenika.

Priscilla i Mark s novcem iz organizacije žele znanstvenicima omogućiti korištenje alata s kojima mogu unaprijediti svoja istraživanja i projekte – pri čemu oni ne očekuju brza rješenja tijekom sljedećih tjedana ili godina, već je njihov cilj dugoročan i govore o godinama, čak i desetljećima ako je potrebno za pronalaženje lijekova za teške bolesti. Jedan od projekata u koji ulažu jest Human Cell Atlas čiji je cilj mapirati svaku stanicu u ljudskom tijelu, što je velika količina podataka do koje nikada ne bi mogao doći jedan znanstvenik ili grupa znanstvenika.

Bračni par Zuckerberg zato govori o otvorenoj znanosti i kolaboraciji, odnosno povezivanju znanstvenika i istraživanja koja bi svima otvorila nove mogućnosti i ubrzala istraživanja i razvoj na brojnim projektima.

Ova organizacija do sada je investirala u brojne znanstvene projekte poput tražilice Meta za jednostavnije pronalaženje objavljenih znanstvenih publikacija, investirali su u servis bioRxiv koji biolozima omogućuje jednostavnije dijeljenje i istraživanje znanstvenih radova, surađuje sa startupom Protocols.io putem kojeg se mogu dobiti informacije o metodama istraživanja itd.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti