AMD planira uložiti 135 milijuna dolara u daljnji razvoj i istraživanje u Irskoj

Od akvizicije Xilinxa, ističu iz AMD-a, Irska je postala dom jednog od najvećih AMD-ovih mjesta za istraživanje i razvoj u Europi.

Martina Čizmić | 23.06.2023. / 15:38

AMD (Foto: AMD)

 AMD je objavio da u sljedeće četiri godine planira uložiti do 135 milijuna američkih dolara za financiranje nekoliko strateških projekata istraživanja i razvoja u Irskoj, a namijenjeno AMD-ovoj prisutnosti u Europi. U planu je otvaranje gotovo 300 novih radnih mjesta za visokokvalificirane stručnjake.

Toplo pozdravljam AMD-ove ambiciozne planove za proširenje svojih naprednih istraživanja i razvoja i inženjerskih operacija u Irskoj. Ovo značajno ulaganje neće samo ojačati naš uspješni tehnološki sektor, već će stvoriti i dugoročne prilike za karijeru kako za visokoiskusne stručnjake tako i za nove diplomirane inženjere. AMD planira dodati do 290 novih radnih mjesta i financiranje strateški važnih istraživačkih i razvojnih projekata pokazuje svoje povjerenje u poslovno okruženje i infrastrukturu koje podržava Irsku. Irska vlada, kroz " IDA Ireland ", sa zadovoljstvom podržava ovo proširenje, dodatno podupirući našu predanost za njegovanje živahnog istraživačkog, razvojnog i inženjerskog ekosustava, rekao je Simon Coveney TD, ministar poduzetništva, trgovine i zapošljavanja. Od oblaka i računarstva do komunikacija i inteligentnih krajnjih točaka, AMD-ovo računalstvo visokih performansi i prilagodljiva rješenja igraju sve veću ulogu u oblikovanju budućnosti računarstva danas.

Daljnjim ulaganjem i širenjem AMD-ove prisutnosti u Dublinu i Corku, istraživački i razvojni timovi u Irskoj dizajnirat će inovativne i prilagodljive računalne strojeve visokih performansi za ubrzavanje podatkovnih centara, umrežavanje, 6G komunikacije i ugrađenih rješenja, dok će zauzeti vodeću poziciju u umjetnoj inteligenciji.

Prije AMD-ove akvizicije Xilinxa 2022., Xilinx je u nekoliko navrata bio partner s IDA Ireland kako bi unaprijedio inovacije poluvodiča u Irskoj. Najnovije, 2017. godine, Xilinx je najavio ulaganje od 40 milijuna dolara za proširenje svojih operacija istraživanja, razvoja i inženjeringa, kao i za zapošljavanje više od 100 novih visokokvalificiranih inženjera.

Ovo će ulaganje nastaviti pomicati granice mogućeg, dok će dodatno pridonijeti poziciji Irske kao globalnog tehnološkog lidera. Ovo proširenje dodatno jača prisutnost tvrtke u Irskoj kao vodećeg centra za inovacije poluvodiča i postavlja Irsku u središte AMD-ovih europskih istraživačkih i inženjerskih operacija. IDA Ireland je ponosna što podržava AMD i prethodno Xilinx gotovo tri desetljeća i predana je podršci velikih ulaganja koja pozitivno utječu na europsku industriju poluvodiča, rekao je Michael Lohan, glavni izvršni direktor IDA Ireland.

Od akvizicije Xilinxa, ističu iz AMD-a, Irska je postala dom jednog od najvećih AMD-ovih mjesta za istraživanje i razvoj u Europi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti