Američka policija testira "zastrašujućeg" robotskog psa

Bombaški odred već testira robotskog psa, a u dva navrata sudjelovao je i u stvarnim akcijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2019. / 10:00

SpotMini (Foto: Boston Dynamics) (Foto: Boston Dynamics)

Zastrašujući, uznemirujući, ali i impresivni, neki su od epiteta koji često prate demonstracije robotskog psa nazvanog Spot koji je razvila kompanija Boston Dynamics. Dosad smo vidjeli razne načine njihove primjene – od otvaranja vrata do vuče teškog kamiona, a ovaj tjedan saznali smo kako se njihovim uslugama koristi i američka policija.

SpotMini (Foto: Boston Dynamics) Šef Boston Dynamicsa napokon otkrio čemu služe "robotski psi" SpotMini

Neke civilne udruge nisu zadovoljne s tim informacijama koje su procurile na internetu jer dosad nije bilo govora o policijskom korištenju robota. Ovih dana saznalo se kako je bombaški odred policije iz Massachusettsa koristio robote Spot, a osim tijekom vježbe, oni su korišteni i u dvije stvarne situacije, no nije poznato koja je bila njihova uloga u tim akcijama i kako su korištenju.

Iz policije nisu htjeli objaviti previše detalja, osim da su korišteni kao uređaji za mobilno i udaljeno promatranje na opasnim lokacijama i za promatranje sumnjivih uređaja. Za takve situacije roboti se čine idealnim jer se njihovim korištenjem eliminira ili barem smanjuje opasnost za ljude. Policajci tako neće morati ulaziti u kuće ili prostorije u kojima postoji opasnost, već će prvo poslati robotskog psa u izvidnicu.

SpotMini roboti vuku kamion Djeluje li i vama pomalo zastrašujuće ova snimka vučne službe budućnosti?

Još u travnju na jednoj konferenciji prikazan je policijski Spot, no tada se nije govorilo kako ga policija iz Massachusettsa zaista namjerava koristiti u stvarnim situacijama. Boston Dynamics robota nije prodao, već samo iznajmio policiji iz koje su potvrdili da ga nisu naoružali, nit su mijenjali njegov softver. Naime, iz Boston Dynamicsa kažu kako robote ne prodaju, već iznajmljuju upravo zato kako nitko ne bi mijenjao njihov softver te kako bi bili sigurni da se neće koristiti na način koji bi mogao "ozlijediti ili zastrašiti ljude".

Mnogi znanstvenici strahuju od scenarija do kojeg bi moglo doći ako u budućnosti zaista naoružamo robote te ako oni budu mogli autonomno donositi odluke na prvim crtama bojišta jer uvijek postoji strah od toga da se ne otmu kontroli i okrenu protiv ljudi.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti