Američka profesorica otkriva kako film mijenja svijet i zašto se zaljubljujemo u filmske likove

Tijekom dva sata masterclassa Buster je točno definirala zašto filmovi, i nakon 100 godina toliko očaravaju ljude.

Martina Čizmić | 12.11.2020. / 20:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Posljednji masterclass u programu Industrija na Zagreb Film Festivalu održala je Bobette Buster, scenaristica/producentica dugometražnog dokumentarca Stvaranje valova, s Karen Johnson i Midge Costin (redateljica), u kojem se pojavljuju George Lucas, Ryan Coogler, Steven Spielberg, Barbra Streisand, Ang Lee i drugi.

Profesorica je praktičnog digitalnog pripovijedanja na Sveučilištu Northeastern, gdje je diplomirala logopediju, te autorica dvije knjige o pripovijedanju i slušanju. Gostujuća je profesorica u studijima Pixar i Disney Animation, na Katoličkom sveučilištu u Milanu te brojnim filmskim i poslovnim programima diljem svijeta, uključujući Google i BBC.

Tijekom svog dvosatnog predavanja, analizirala je zašto volimo filmove. Tijekom analize kratkih filmova, među kojima su bili i neki filmovi sa Zagreb Film Festivala, otkrila je kako svjetski redatelji grade odnos s globalnom publikom majstorskim korištenjem univerzalnim principima filmskog jezika. Pokazala je kako izazivaju gledatelje da ih slijede u njima posve nepoznate svjetove. Jer, postavljanjem pravih pitanja u svojoj priči, ti redatelji potiču publiku da otkrije hrabrost i zaljubi se u likove. 

Cijelo predavanje možete pogledati ovdje. 

Predavanje je organizirano u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

Posljednji dan programa Industrija donosi panel na temu krize uzrokovane pandemijom pod nazivom Kako institucije i dobri primjeri prakse mogu pomoći europskom filmu tijekom COVID-19 krize, na kojem će se raspravljati o mogućnostima i mjerama koje institucije mogu poduzeti kako bi zaštitile producente i kina u ovom teškom razdoblju. Panel će se, u petak 13. studenog s početkom od 13 sati, moći pratiti na službenoj festivalskoj stranici zff.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti