ISPRAVAK: Američka vojska ipak nije simulirala testiranje drona s umjetnom inteligencijom

Pukovnik Hamilton, koji je u svom predavanju spomenuo ovaj događaj, u izjavi je pojasnio kako je "pogriješio" u prezentaciji.

Martina Čizmić | 02.06.2023. / 08:54

Vojnik s dronom, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Iako znanstvenici tvrde da je umjetna inteligencija koja nam je trenutno dostupna, daleko od one koja bi nas mogla uništiti, primjer iz američke vojske baš i ne ulijeva povjerenje u tu tvrdnju.

Naime, Royal Aeronautical Society piše o summitu RAeS FCAS23, na kojem je američki vojni dužnosnik iznio je kako američka vojska obavila simulirani test u kojem je dron, kojim je upravljala umjetna inteligencija, ubio je svog operatera kako bi ga spriječio da omete misiju.

No, nekoliko dana kasnije, taj je isti dužnosnik, pukovnik Tucker Hamilton priznao kako je "pogriješio" u svojoj prezentaciji i da je "AI simulacija drona" bila hipotetski "misaoni eksperiment", temeljen na vjerojatnim scenarijima i vjerojatnim ishodima, a ne na stvarnoj simulaciji USAF-a u stvarnom svijetu

Pojasnio je da USAF nije testirao nikakvu umjetnu inteligenciju s oružjem na ovaj način (stvarnu ili simuliranu).

Unatoč tome što je ovo hipotetski primjer, ovo ilustrira izazove u stvarnom svijetu koje postavlja sposobnost pokretana umjetnom inteligencijom i to je razlog zašto su Zračne snage predane etičkom razvoju AI, naveo je u svojoj izjavi koju su prenijeli iz Royal Aeronautical Society.

 

Nekoliko dana nakon objave originalnog teksta, američka vojska demantirala je informacije koje su objavljene na Royal Aeronautical Society i izjave pukovnika Hamiltona koje su bile navedene u originalnom tekstu. Prenijeli smo njegovu izjavu i pojašnjenje, a kako ne bismo u zabludu dovodili čitatelje, originalni tekst smo uklonili. Šire pojašnjenje o predavanju pukovnika Hamilton objavili smo u tekstu OVDJE. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti