Američka vojska traži način kako "cuclati" vodu iz zraka

Američka vojska istražuje načine kako uhvatiti vlagu iz zraka te je na taj način učiniti dostupnom svojim vojnicima na terenu u sušnim uvjetima. Za istraživanje je zadužena DARPA (Agencija za projekte naprednih istraživanja u obrani).

Branimir Vorša | 17.12.2019. / 14:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživački ogranak Pentagona, agencija DARPA, pokrenuo je program atmosferskog izvlačenja vode (Atmospheric Water Extraction ili AWE), kako bi istražili načine na koje mogu izvući prenosivu vodu iz zraka u količinama dovoljnim za potrebe vojnika koji se nalazi, primjerice, na pustinjskom terenu.

Američki vojnici služe u zemljama poput Iraka, Sirije i Afganistana, kao i u dijelovima Afrike, a ovise o redovitim dostavama flaširane pitke vode ili pročišćavanju izvora slatke i slane vode za piće na tim područjima.

Niti jedna od navedenih opcija nije baš optimalna, pa u Pentagonu traže alternativna rješenja.

Slika nije dostupna Još pakleniji Hellfire: Tajna verzija američkog projektila korištena je u posljednjim napadima u Siriji

Slika nije dostupna Supervojnici: Američki vojnici budućnosti bit će kiborzi nadljudske snage koji će oružjem upravljati mislima

Potražnja za vodom je konstantna kroz sve misije Ministarstva obrane, a rizik, cijena i kompleksnost zadovoljavanja tih potreba brzo može prerasti u ograničavajući faktor za snage na terenu, naglašava Seth Cowen, voditelj AWE programa u DARPA-i.

Fokus AWE programa jest na izradi kompaktnog i prenosivog uređaja dizajniranog da vojnika opskrbi dnevno potrebnom dozom vode na terenu. Žele napraviti i veću verziju tog uređaja koji bi se mogao prevoziti standardnim vojnim vozilima i koji bi zadovoljio potrebe čitave skupine vojnika.

DARPA ponajviše stavlja fokus na napredne absorbente, odnosno materijale koji upijaju tekućine i koji mogu brzo povući vodu iz zraka i tisućama puta zaredom te je brzo otpustiti bez potrebe za korištenjem previše energije kako bi se voda iz tog materijala oslobodila za konzumiranje.

Rješenja koja istražuje program AWE morat će biti prikladna visoko mobilnim jedinicama na terenu. Ako to i postignu, to će jedinicama na terenu omogućiti duže trajanje misija, više prostora za manevriranje i veću mobilnost.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti