Američke podmornice odsad nose strateške nuklearne bojne glave

Američke podmornice sposobne prenositi balističke rakete odsad plove svjetskim morima naoružane balističkim raketama s nuklearnim bojnim glavama niske razine, obznanilo je američko ministarstvo obrane.

Branimir Vorša | 05.02.2020. / 12:14

Lansiranje rakete iz podmornice, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka mornarica u uporabu je stavila W76-2, bojnu glavu niske nuklearne razine koju se lansira iz podmornica, rekao je John Rood, dužnosnik američkog ministarstva obrane zadužen za politike obrane.

Ta naknadna sposobnost jača odvraćanje i pruža SAD-u brzo strateško oružje s većom šansom preživljavanja, dodao je.

Rood je rekao i da te bojne glave smanjuju rizik od nuklearnog rata te napomenuo kako to jasno pokazuje potencijalnim neprijateljima da nema prednosti u ograničenoj uporabi nuklearnog oružja jer SAD može odgovorno i odlučno odgovoriti na bilo koji scenarij prijetnji.

Te bojne glave postavljene su u balističke rakete tipa Trident II i svaka ima eksplozivnu snagu od oko pet kilotona. To je znatno manje od bojnih glava W76-1, koja ima eksplozivnu snagu od 90 kilotona, te bojne glave W88, čija je eksplozivna snaga 455 kilotona.

Isto tako, bojna glava W76-2 ima manju eksplozivnu snagu od bombi bačenih na Hirošimu (Little Boy, 15 kilotona) i Nagasaki (Fat Man, 21 kilotonu) potkraj Drugog svjetskog rata koje su ubile stotine tisuća ljudi.

Iako nije otkriveno gdje su i u kojim podmornicama raspoređene te bojne glave, američki mediji prenose informacije, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da su postavljene na američku podmornicu USS Tennessee (klasa Ohio), koja je krajem 2019. isplovila prema Atlantskom oceanu.

Bojna glava W72-2 rezultat je revizije iz 2018. godine (2018 Nuclear Posture Review), a njihova proizvodnja počela je u siječnju 2019. godine u Teksasu.

Dok Pentagon zagovara novo oružje, mnogi stručnjaci za kontrolu naoružanja smatraju da takvo oružje samo smanjuje prag ulaska u otvoreni nuklearni rat.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti